keskiviikko 27. huhtikuuta 2016

Helsinki Twilight Run & Walk - Beat Cancer!

Ilmoittauduin ja maksoin osallistumismaksun elämäni ensimmäiseen Helsinki Twilight Runiin, joka järjestetään 6. elokuuta. Olen kuullut tapahtumasta pelkkää hyvää, ja innolla lähden matkaan syöpä- ja sydäntautitaustastani huolimatta. Tai ehkä juuri niiden vuoksi?

Toivottavasti Beat Cancer! -teemalla tänä vuonna juostava tai käveltävä tapahtuma kokoaa elokuun alussa tosi ison joukon - myös meitä syöpäsiskoja. Tapahtuman tuotto lahjoitetaan Syöpäsäätiölle, ja sillä tuetaan kotimaista syöpätutkimusta sekä potilaiden ja läheisten tuki- ja neuvontapalveluja.



Lue lisää ja ilmoittaudu sinäkin mukaan täällä:

http://runhigh.tapahtumiin.fi/fi/events/e/helsinki-twilight-run-walk-beat-cancer/56e938e1821fbca75e8b4567

PS. Siskot ovat siis lähdössä mukaan omalla porukalla, seuraa Siskojen nettisivua ja Facebookia!

keskiviikko 20. huhtikuuta 2016

5000 meni rikki toissa vuonna

Nimittäin 5000 uutta rintasyöpädiagnoosia: vuonna 2014 diagnosoitiin uusia rintasyöpiä yhteensä 5008. Siskojen "5000"-taideprojekti oli siis enemmän kuin ajankohtainen.

Yhteensä kaikkiin syöpiin sairastui noin 32 300 suomalaista vuonna 2014. Naisia ja miehiä sairastui lähes yhtä paljon. Tässä syöpärekisterin kuva naisten syöpien kasvutrendeistä:

Kuva: http://www.cancer.fi/syoparekisteri/tilastot/grafiikkaa-syovan-yleisyydesta/tapausmaarat-naiset/
Rintasyöpään sairastuneiden naisten määrä on kasvanut noin 2,5 prosenttia vuodessa vuodesta 2000 alkaen. Merkittävin syy taudin yleistymiseen on väestön ikääntyminen. Sairastumisen riskiä lisäävät ylipaino ja alkoholinkäyttö. Toisaalta liikunnan harrastaminen voi suojata rintasyövältä. Vaihdevuosioireisiin käytetty estrogeenin ja keltarauhashormonin yhdistelmä lisää hieman sairastumisen riskiä. - Ja toisaalta - kuten me kaikki rintasyöpäläiset tiedämme - monilla ei ole yhtään yleisesti tunnettua riskitekijää...

– Rintasyövän syntymiseen tarvitaan useita tekijöitä, joita kaikkia ei ehkä vielä tunneta, mutta jopa kolmannes rintasyövistä voitaisiin välttää, mikäli yksikään nainen ei olisi ylipainoinen eikä joisi alkoholia, ja harrastaisi lisäksi runsaasti liikuntaa, sanoo Syöpäjärjestöjen ylilääkäri Riikka Huovinen.

Uudet syöpätilastot sisältävät ensimmäistä kertaa eri syöpien 10 vuoden eloonjäämisluvut. Syöpäjärjestön mukaan eloonjäämistä on hyödyllistä pystyä ennustamaan pidemmälle ajanjaksolle kuin viisi vuotta, koska syövistä parantuminen edistyy jatkuvasti. Esimerkiksi rintasyövän 10 vuoden suhteellinen eloonjäämisluku on 85 prosenttia tuoreimmalla seurantajaksolla 2012–2014. 85 % sairastuneista olisi siis hengissä kymmenen vuoden kuluttua sairastumisesta, mikäli he olisivat välttäneet kaikki muista kuin syövästä aiheutuneet kuolemat. Viiden vuoden elossaololuku on 91 %.

Lähteet:

Syöpätilastot. http://www.cancer.fi/syoparekisteri/tilastot/
Syöpäjärjestöt 2016. Rintasyöpään sairastuu yli 5 000 naista vuodessa. Tiedote.
https://www.syopajarjestot.fi/ajankohtaista/tiedotteet/rintasyopaan-sairastuu-5-000-naista-vuodessa/
Pekka Torvinen 2016. Rintasyöpä on Suomen yleisin syöpä, yhteensä syöpiin sairastuu vuodessa jo yli 32 000 ihmistä. Mediuutiset 18.4.2016.
http://www.mediuutiset.fi/uutisarkisto/rintasyopa-on-suomen-yleisin-syopa-yhteensa-syopiin-sairastuu-vuodessa-jo-yli-32-000-ihmista-6542444

sunnuntai 17. huhtikuuta 2016

"Elämä on ihanaa...

... kun sen oikein oivaltaa, ja kun lentää siivin valkein niin kuin joutsen" lauloi Tapsa Rautavaara aikoinaan. Laulu tuli jostain mieleen, kun mietin, mitä voisin kirjoittaa Lapin lomastani. Enpä taida sen enempää sanoitusta tarvita, kuvat kertokoon lisää:
Joutsenetkin palasivat pohjoiseen tällä viikolla.
Elämä on juhla!
Viidessä päivässä yhteensä 118 kilometriä perinteisellä tyylillä. Enpä olisi viime elokuussa Sydänsairaalassa uskonut! :-)
Saimme nauttia myös aurinkoisista kevättalven päivistä.

 PS. Kannattaa olla varovainen toiveiden kanssa, ne saattavat toteutua...