lauantai 30. kesäkuuta 2012

Haittaa se - sytostaatti

Sytostaatit eli solunsalpaajat, "sytkyt", ovat melkoisia myrkkyjä, joista aiheutuu lähes poikkeuksetta jos jonkunlaisia isoja ja/tai pieniä haittoja toivottujen vaikutusten lisäksi. Nyt kun itselläni on jo yli puolet tämänkertaisesta sytostaattirumbasta suht' onnellisesti ohi - ekan CEX-kuurin X eli Xeloda jatkuu vielä ensi torstaiaamuun asti - uskallan taas tutkailla näiden aiheestakin pahamaineisten kavereiden sielunelämää vähän tarkemmin.

Tässä vähän käytännönläheistä tietoa asiasta, teoreettisempaa saa helposti kaivettua sitäkin, jos sattuisi kaipaamaan. Juuri nyt helppolukuinen nettitieto on sopivantasoista ja positiivista luettavaa, kaikkiin oireisiin kun annetaan samalla myös käytännöllisiä hoito-ohjeita.

"Kaikilla lääkkeillä on omat haittavaikutuksensa, mutta on yksilöllistä, mitä haittavaikutuksia lääkkeen käyttäjä saa. Kaikille haittavaikutuksia ei tule lainkaan. Haittavaikutus on lääkkeen aiheuttama haitallinen vaikutus, joka ilmenee käytettäessä lääkettä tavanomaisina annoksina sairauden ehkäisyyn tai hoitoon. Haittavaikutusten laatu ja voimakkuus riippuvat käytetyistä lääkeaineista, annoksista, henkilön yleiskunnosta ja kehon reagoinnista lääkitykseen.

Syövän hoidossa käytettävistä lääkkeistä erityisesti solunsalpaajat voivat aiheuttaa haittavaikutuksia. Haittavaikutukset johtuvat solunsalpaajien toiminnasta, joka ei rajoitu vain syöpäsolukkoon. Solunsalpaajat vahingoittavat usein jossain määrin myös elimistön normaaleja kudoksia. Solunsalpaajat ovat kuitenkin tehokkaita lääkkeitä, ja niistä muodostuu syövänhoidon perusta.


Suurin osa haittavaikutuksista kohdistuu nopeasti uudistuviin kudoksiin, kuten hiuksiin, luuytimeen ja limakalvoihin. Nykyhoitojen avulla lääkkeiden aiheuttamia haittoja pystytään kuitenkin vähentämään merkittävästi. Päiväkirjan pitäminen auttaa hoidon suunnittelussa ja mahdollisten haittavaikutusten seurannassa. Lääkäriltä tai hoitajalta voi pyytää esitäytetyn päiväkirjan, johon merkintöjä on helppo tehdä." 

 
Haittavaikutusten ennaltaehkäisystä ja hoidosta on samoille sivuille koottu tiivis ja selkeä paketti. Tässä suora linkki, jonka takaa löytyy lisää tietoa eri haittavaikutuksesta ja niiden hoidosta.

"Kaikille haittavaikutuksia ei tule lainkaan." - Voisiko se olla mahdollista? En ihan vielä tältä lukemalta usko. Vaikka olen itse hyvän yleiskuntoni ansiosta (luultavasti) päässyt melko helpolla, on vaikea uskoa, ettei joku saisi oireista yhtään mitään osakseen. Itsellänikin kun on rintakipuja ja kuumeilua lukuun ottamatta jo kaikista em. oireryhmistä omaa kokemusta; hyväksi onnekseni pahoinvointi on ilmentynyt pelkkänä "meritautisuutena", oksenteluherkkä en ole ollut muulloinkaan (esim. raskauspahoinvoinnista en tiedä mitään), ja veriarvot ovat muuttuneet vain lievästi, välillä jopa parempaan suuntaan. :-)

"On tärkeää ottaa aina välittömästi yhteyttä lääkäriin, hoitajaan tai hoitavaan yksikköön, jos jokin haittavaikutus ilmaantuu." - Kuinkahan moni tätä ohjetta mahtaa noudattaa? Suomeen tarvittaisiin ainakin viisinkertainen määrä onkologeja, jos ihan kaikista pikku risauksista aina ottaisi välittömästi yhteyttä lääkäriin.

Nyt ovat taas omat sytkyoireet onneksi hellittämään päin. Kunnes jälleen seuraavalla kierroksella kohdataan... ties mitä.

Kovasti tsemppiä meille kaikille tässä rumbassa pyöriville!

 

Lähteet:

Tuomo Alanko. Opas solunsalpaajahoitoa saavalle potilaalle. http://syopaklinikantukijat.fi/assets/pdf/Opas_solunsalp_TA.pdf (Kuva)
http://www.rintasyopa.fi/rintasyovan_hoitaminen/hoidon_haittavaikutukset/

1 kommentti:

  1. Sairastuin itse reilu vuosi sitten (noin) agressiiviseen pitkälle edenneeseen rintasyöpään. Lääkärit ennustivat vain muutaman kuukauden elinaikaa, olin jo muutaman kuukauden jopa saattohoito-osastolla.. Erehtyivät.. Ja tässä olen edelleen vahvasti elämänlangat käsissäni.. Viimekertaiset uutiset lääkäriltä olivat todella rohkaisevia.. Sain kuulla, että osa luuston etäpesäkkeistä on kadonnut, ja nuo kasvaimet rinnoista myös pienentyneet.. Sain siitä aimo annoksen uskoa selviytymiseen.. Niin kauan kuin on elämää, on toivoa ja kun on jotain jonka puolesta taistella, se antaa voimaa.. Itse olen kolminkertainen "varamummi".. Ei Luovuteta, vaan Taistellaan! Hyvää kesää sinulle ja lapsillesi täältä Lahdesta, kohtalotoveriltasi

    VastaaPoista