lauantai 7. maaliskuuta 2015

Puolimatkan krouvi

Viiden vuoden hormonienpoistolääkekuurini puoliväli on nyt ylitetty - yes! Enää 2,5 vuotta seuraavia melkoisen hel...illisiä oireita edessä:

Procren Depot vaikuttaa estrogeenituotantoon vähentämällä sen eritystä: "Yleisiä haittavaikutuksia ovat pistoskohdan reaktiot kuten kipu, mustelmat, tulehdus, märkäpesäke ja kovettuma. Myös päänsärky, huimaus, oksentelu, pahoinvointi, ihottuma, akne, kuumat aallot, mielialan vaihtelut (pitkäaikainen käyttö), masennus (pitkäaikainen käyttö), hengenahdistus, voimakas hikoilu, lihaskipu ja niveloireet, kipu, turvotus, voimattomuus ja väsymys ovat yleisiä haittavaikutuksia. -- Naisilla yleisiä haittavaikutuksia ovat myös emätintulehdus, vähentynyt seksuaalinen halu, rintojen kipu ja arkuus, rintojen pienentyminen sekä emättimen kuivuminen." - Ei kuulosta kivalta. Ei ole kivaa. Ei, vaikken ihan jokaista oiretta noista olekaan (vielä?) itse kokenut, useimmat kyllä.

Ja kun Procren on lamaannuttanut munasarjojen estrogeenituotannon ja tehnyt minut postmenopausaaliseksi (viimeiset kuukautiseni olivat jo reilut kaksi ja puoli vuotta sitten 43-vuotiaana) voin käyttää hormonaalisena jatkohoitona aromataasinestäjä letrotsolia: "Haittavaikutuksia esiintyi letrotsolihoitoa saaneista potilaista enintään noin kolmasosalla etäpesäkkeistä tautia sairastavista, ja noin 80 %:lla liitännäishoidossa ja jatketussa liitännäishoidossa. Valtaosa haittavaikutuksista ilmeni muutamien ensimmäisten hoitoviikkojen aikana. Yleisimmät kliinisissä tutkimuksissa ilmoitetut haittavaikutukset olivat kuumat aallot, hyperkolesterolemia, nivelkipu, väsymys, lisääntynyt hikoilu ja pahoinvointi. Muita merkittäviä haittavaikutuksia, joita saattaa esiintyä letrotsolihoidon aikana, ovat luustotapahtumat, kuten osteoporoosi ja/tai luunmurtumat, sekä sydän-verisuonitapahtumat (mm. aivoverenkierto- ja tromboemboliatapahtumat)." - Eivät kauhean mukavia ole nämäkään...
 
Terveyskirjaston artikkelin mukaan "Aromataasinestäjät (letrotsoli, anastrotsoli ja eksemestaani) estävät vaihdevuosien jälkeisen estrogeenin muodostumisen elimistössä. Tamoksifeenin ja aromataasinestäjien tavallisia sivuvaikutuksia ovat vaihdevuosioireet, kuten hikoilu, kuumat aallot ja limakalvojen kuivuminen. Tamoksifeeni lisää jonkin verran laskimoveritulpan sekä hiukan kohtusyövänkin riskiä. Aromataasinestäjät taas aiheuttavat nivelkipuja tamoksifeenia enemmän ja altistavat osteoporoosille sekä murtumille." - Alan pikkuhiljaa kallistua siihen, että nämä jatkohoidot ovat (minulle ainakin) rankempia kuin sytostaatit, joita yleisesti pidetään pahempina.

Yritän joka päivä parhaani mukaan tsempata itseäni, kun kuuma hikiaalto iskee hikoilun estoon käyttämäni masennuslääke (!) Venlaflaksiinin (2 x 75 mg/vrk) käytöstä huolimatta: en haluaisi sairastua enää kolmatta kertaa, ja on hienoa, että on olemassa vielä tämäkin tehokas hoitomuoto. Mielenkiintoista oli lukea taas uudestaan Venlaflaksiinin haitoista, tosin lähinnä mielenterveyspotilaiden näkökulmasta kirjoitetuista. Yleisiä oireita ovat mm. kolesteroliarvojen nousu (tästäkin!), hikoilu (!), haukottelu, voimattomuus. Syvä huokaus.

Elämänlaatua nämä kaikki lääkkeet siis todellakin heikentävät, mutta toisaalta lääkitys varmasti myös pidentää itse elämää. Kun tämä viisivuotiskuurini päättyy, kaikki lapseni ovat täysi-ikäisiä. Oman elämäni tärkein "projekti" on ollut ja tulee aina olemaan lasteni kasvattaminen, vaikka se meidän tämänhetkisessä "hormonitilanteessamme" onkin todella haastava: tytöillä estrogeeniä ja (teini)energiaa riittää, äidillä ei. Ja silti minun kuulemma pitäisi etsiä itselleni mies, etten olisi niin äkäinen aina... Ärsyyntymistä puolin ja toisin ei voi välttää, vaikka haluaisikin, päivittäisestä pelihousujen polttamisesta puhumattakaan.

Iltalukemisiksi lukemani vaihdevuosikirja on tätä taustaa vasten ollut aika ärsyttävä: lääkärit ja kirjaa varten haastetellut naiset näet kiittelevät siinä kilvan estrogeenihoidon loistavuutta. Ehdottaisinkin tekijöille jatko-osan kokoamista työnimellä "Näin selviydyt vaihdevuosista, kun sinulta viedään ne loputkin estrogeenit". Tervetuloa haastettelemaan!

7 kommenttia:

 1. Vaihdevuosikirjat, joissa kehutaan estrogeenilisien loistavia vaikutuksia, eivät todellakaan ole hauskaa luettavaa hormonienpoistohoitoa läplkäyville.

  Itselläni on ollut letrotsoli käytössä vasta vähän yli puoli vuotta. Minulla tämä lääke aiheutti virtsatietulehduksia kolme peräkkäin ja jouduin estolääkitykseen. Pitää ottaa joka päivä pieni annos antibioottia, jonka sivuvaikutusten ehkäisemiseksi taas pitää hoitaa mm. vatsaa maitohappobakteereilla. Toinen harmi on kipeytyneet nivelet. Minulla on sorminivelissä artroosi, joka ei ole vaivannut paljoa ennen kuin nyt. Nyt on peukalot tuhoutumassa (dramaattisesti sanottu, mutta totta) ja niin moni asia vaikeaa pukeutumisesta hanojen avaamiseen. Olen varannut reumalääkärin tilanteen kartoittamiseksi. Epäilen, että letrotsoli on pahentanut tilannetta ja olen alkanut kyseenalaistaa koko lääkkeen käytön. Pakko sitä on tietysti käyttää, kun ei ole muutakaan tarjolla.

  Tsemppiä Sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Marjatta! Samoin sinulle! Minullakin sormien sekä polvien nivelet ovat "huutaneet" kivusta ja kankeudesta aamuisin, hieman on onneksi se vaiva helpottanut aiemmasta, päivän mittaan ovat kipu ja jäykkyys aina helpottaneet, iltaisin olen jumpassa käydessä ollut jo aika taipuisa. Olen silti jotenkin vanhentunut parissa vuodessa tosi paljon, hormonit ovat niin iso juttu elimistön toimivuuden kannalta. Hormoonittomuuden päälle vielä kaikenlaiset lääkkeiden aiheuttamat muut oireet. Huh!

   Poista
  2. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

   Poista
 2. En oikeastaan voi vielä kunnolla kuvitellakaan noita aromitaasinestäjän aiheuttamia sivuvaikutuksia, vaikka näitä kokemusperäisiä kuvauksia luenkin. Oman pillerinnautintakauteni alkaa vasta muutaman viikon päästä. Ilmeisesti oireet ilmenevät melko pian sen jälkeen, joten ennen Vappua olen jo kait tietoinen niistä. Artroosia on minullakin, hui paratkoon.
  Vaikka melkein ainahan kokemukset ja oireet ovat yksilöllisiä, joten enpä anna muitten kokemustan kovasti säikähdyttää itseäni. Toivotan teille, Marjatta ja Tokakertalainen voimia vaivojenne kestämiseen. Pakkohan kaikki on ottaa vastaan, mitä tulee, kun ei muutakaan ole tarjolla...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta, jokaisella on omanlaisensa oireet, saattaapa joku onnekas selvitä ilman suurempia haittoja. Letrotsolin (tai muun aromataasinestäjän) aiheuttamat oireet ovat hyvin moninaiset, ja ainakin minulla vaikutti oireiden (hikoilu etenkin oli alkuun ihan järkyttävää - ihan kuin olisi heitetty saavillinen vettä päälle, niin märkä olin, ja hikeä tulee kaikkialta kropasta, päästä varpaisiin...) vahvuuteen se, kun oli tehty keinotekoinen "katraatio" Procrenilla ensin. En olisi saanut muuten vielä letrotsolia syödäkään.

   Poista
 3. Hei, miten koit tamofen hoidot? Itsellä alkamassa 10 vuoden tamofen ja 2 vuoden zoladex-pistokset kuukauden kuluttua. Menossa myös sädehoito 25x ja herceptin vielä 14 x. Itsellä alkoi rajut vaihdevuosioireet heti ensimmäisten sytojen jälkeen ja siihen avuksi sain cipralexit, ne kyllä tuntuivat auttavan hyvin, ikää mulla on 37 ja olen synnyttänyt 1 v 8 kk sitten. Kuvauksesi kuumista aalloista tuntui kovin tutulle ja hormoniraivo oli kamalaa. Nämä oireet helpottivat huomattavasti cipralexit-lääkityksellä. Kiitos asiallisesta blogistasi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei! Minulle ei tamofeenistä tullut oikeastaan muita haittoja kuin muutaman kerran munasarjakystia, ihan hyvänlaatuisia ja itsestään katosivat. Olin niin nuori (31-36-vuotias), että olisi pitänyt olla lisänä Zoladex, mutta sellaista ei silloin vielä ollut. Isoimmat oireet taitavat tamoja syöville nuorille tulla nykyään juuri Zoladexista. Tamot voivat olla pahoja toki yksistäänkin, mutta mulla ne eivät juurikaan elämään vaikuttaneet.

   Poista