lauantai 21. maaliskuuta 2015

Ennen- ja jälkeen-kuvia

"Yleisön pyynnöstä" tässä pieni kuvasarja viimeisen vuoden varrelta. Kuvien taso on ihan luokattoman huono, mutta lopputulos vähintäänkin hyvä, ellei kiitettävä, kun miettii, miten karusta lähtötilanteesta minun korjausleikkausrumbani alkoi.

Eli palataan ensin vuoden takaiseen tilanteeseen. Kaksi vuotta aiemmin (28.2.2012), minulle oli tehty ablaatio eli mastektomia eli koko rinnan poistoleikkaus. Kaikki mahdollinen kaluttiin pois, ns. raakapinnalle asti. Koska vanha osapoistoarpeni oli tosi ylhäällä, ja tauti uusi mm. arven tuntumaan, tuli uusi arpi todella ylös. Iho oli kireällä pitkään, eikä sitä ollut yhtään ylimääräistä vielä kahden vuoden venyttelyn jälkeenkään, kuten kuvasta näkyy.
Alavatsastani onneksi löytyi sekä nahkaa että ihonalaiskudosta, joka riitti juuri sopivasti uuden B-kupin rinnan rakentamiseen. Mallina korjausleikkauksessa toimi terve rintani, joka oli kokenut toki sekin kovia kolmen lapsen imetyksissä jne. Yläkuvan otin leikkauspäivän (19.3.2014) aamuna kotona ennen sairaalaan lähtöäni, alakuva puolestaan kertoo huimasti muuttuneesta tilanteesta viikkoa myöhemmin (26.3.2014) sairaalasta kotiuduttuani; arpia peittelin muuten haavateipeillä vielä pitkään tämän jälkeenkin - Microporea ja Mepitacia kului metrikaupalla, mutta se kannatti:
Projekti jatkui syyskuussa, kun rintaan rakennettiin pienellä paikallispuudutusleikkauksella nänni, joka on tässä kuvassa vielä tosi tuore tapaus; kaikki haavatkin punoittavat vielä kovasti:
Viimeisin silaus tehtiin tässä kuussa (6.3.2015), kun nänni kestopigmentoitiin oikean (tässä tapauksessa siis vasemman!) nännin väriseksi. Ihan ekat päivät se oli kylläkin tosi punainen ennen kuin tatuointineulan aiheuttama pieni pintaverenvuoto oli täysin parantunut ja iho toipunut. Väriä voidaan vielä tarvittaessa parannella ensi kuussa, mutta olen kyllä jo tähän tosi tyytyväinen, jos ja kun se vain pysyy tällaisena. Ensi vuonna on sitten vielä ehkä vuorossa leikkausarpien vaalentaminen muun ihon värisiksi, jos eivät itsestään vaalene.
Kolmessa alimmassa kuvassa näkyvä vatsa-arpi ja uusi napa ovat käytännössä jo niin huomaamattomia, että niille tuskin tarvitsee kauheasti enää mitään tehdä. Ihan arven reunoissa on kyllä sellaiset pienet patit, joille ehkä olisi jotain tehtävissä. Ne ovat tosi yleisiä, välistähän on leikattu pois aika iso kieleke. Rinnan arvet sen sijaan ovat niin ylhäällä, että niiden toivoisin vaalenevan itsestään tai sitten niitä voisi vähän vaalentaa kestopigmentoinnilla, samoin nännin sivuarpia. Mutta ne ovat jo sitten todellista hienosäätöä.

Kaiken kaikkiaan olen kyllä tosi tyytyväinen korjausleikkaustulokseen, joka mahdollistaa normaalien vaatteiden pitämisen ja kaikin puolin "normaalin" elämän. En edes muista asiaa aina, tai tunne mitään erityistä leikkausalueilla. Tuntopuutoksia on toki vielä, mutta ehkä nekin pikkuhiljaa korjaantuvat. Kestihän käsivarren alaosankin tunnon palautuminen lähes 10 vuuotta kainalon tyhjennyksen jälkeen.

Summa summarum: Kannustan siskoja tarttumaan korjausleikkausmahdollisuuteen, jos teille sellainen annetaan. Tekniikoita on useita, tämä minulle tehty DIEP ei ehkä ole mahdollinen tai paras kaikille, mutta muitakin löytyy.

Aurinkoista lauantaita kaikille!


PS. Lisää ennen ja jälkeen rintarekonstruktion -kuvia (lähinnä ns. ihoa säästäviä) löydät täältä: https://www.yourbreastoptions.com/en-us/before-after/

22 kommenttia:

 1. Voi kiitos, kun laitoit nämä kuvat! Ne antavat minullekin toivoa. Noin näteillä rinnoilla ei kotioloissa tarvitse edes käyttää liivejä. Minua on alkanut juuri kiukuttaa proteesiliivien vähäinen valikoima ja se, että nyt niitä pitäisi käyttää aina, ettei olisi ihan toispuoleinen. Ennen heitin liivit pois kotiin päästyä, nyt tulee siinä tilanteessa paha mieli toispuoleisuudesta eikä oikein tiedä, mitä pukisi päälleen. Jospa minäkään en luovuta.
  Onhan siinä leikkauksessa kestämistä, ja vastoinkäymisiäkin, kuten sinulla oli, mutta tulos on todella hieno!

  VastaaPoista
 2. Lämmin kiitos minultakin! Vatsan arpi näyttää yllättävän pitkältä mutta sekin varmasti parani hyvin? Tämä yksirintaisena elo on todellakin puoli-naista, hienoa että rinnankorjaus on mahdollinen ja jopa osa syövän kokonaishoitoa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, vatsan arpi on pitkä, mutta parani hyvin tukivyön ja teippien ansiosta. Napa samoin.

   Poista
 3. Kiitos teille kauniista kommenteistanne! :-) Korjausleikkaus on tosiaan yksi osa nykyaikaista rintasyövän hoitoa, ja ainakin minulle sillä on ollut suuri merkitys. Ilman rintaa eläessäni muistin aina sairauden, kun vaihdoin vaatteita, puin tai riisuin. Kaikkia vaatteitakaan ei voinut pitää, kun proteesi. Liikkuessa proteesi oli ikävä, hiki kun on ilman sitäkin. Tämä uusi rinta tuntuu todella luonnolliselta ja omalta, onhan se kokonaan omaa kudosta. Vatsan arpi oli ainakin jossain vaiheessa 38 cm, eli aika pitkä. Rinnassakin arpia on noin 40 cm. Teippiä on kulunut! Nyt en enää ole käyttänyt aikoihin, mutta rasvailen kyllä, ja aina muistaessani laitan Bepanthen anti-scaria, jossain vaiheessa (teippien jälkeen) käytin sitä säännöllisesti, mutta enää en ole jaksanut.

  VastaaPoista
 4. Oho! Tänään on mennyt 170 000 kävijän raja rikki!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onnittelut isosta kävijämäärästä!

   Hyvä, että sanoit tuon, että korjausleikkaus on osa rintasyövän hoitoa. Minä olen vaatimattomuuttani ajatellut, että pärjään ilmankin. Eräs ystäväni kyllä sanoi minulle, että jos vaikka nenä menee jossain onnettomuudessa, niin sen tilalle yritetään muotoilla uutta. Siispä käännän kelkkani tässä asiassa ja otan asian puheeksi, kun tapaan syöpähoitajan kesäkuun alussa.

   Minulla on hyvä arpimuodostus. Sekä kuuden vuoden takaisesta lonkan leikkauksesta että viimekesäisestä rinnan poistosta on jäänyt vain valkoinen siisti, suora viiva. Luulisi sitten, että sama pätee, jos rakennetaan uusi rinta. Sinullakin arpi näyttää ihan hyvältä, vaalenee ajan myötä.

   Poista

  2. Hei taas! Mun lääkärinikin sanoi, että korjausleikkaus kuuluu syövän hoitoon. Sen vaikutus potilaaseen on lähes poikkeuksetta myönteinen, sekä henkisesti että fyysisesti. Hienoa, jos sait näistä kuvista tukea omaan päätökseesi! :-)

   Poista
 5. Triplasyöpäläinen22. maaliskuuta 2015 klo 5.03

  On tosi siistiä jälkeä, onnittelut; hienoa, että laitoit kuvat, varmasti moni saa niistä tukea ja rohkeutta lähteä leikkauksee!. Mulle tehty molemminpuolinen kokopoisto ja jo heti alkuun sanottiin, että sädehoidon ja sokeritaudin takia ei edes arpien korjausleikkauksia, saati uusien rintojen rakentamista, joten proteeseihin on tyytyminen, mutta eipä nuo kauheasti haittaa. Kotona olen ilman, kesällä uloslähtiessä tai johonkin synttäreille tmv sitten liivit täytteineen päälle, pitää vain kiinnittää lasten tumpunkiinnikeiden tapaan housujen yläosaan, että pysyvät paikoillaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi harmi, on sinulle kasautunut monenlaista. Onneksi syöpä ilmeisesti kuitenkin saatiin pois.

   Toisaalta tiedän monia, jotka ovat itse halunneet poistaa toisenkin rinnan, vaikka siinä ei ole tautia ollutkaan. Eivätkä sitten syystä tai toisesta ole halunneet korjausleikkausta, joka on kuitenkin taas yksi lisäleikkaus ja riskejäkin siihen sisältyy.

   Poista
  2. Minustakin molemmat pois on parempi kuin vain toinen pois, tasapainon vuoksi. Sitäkin harkitsin, koska poisto on niin paljon helpompi kuin lisäys.

   Minulle on hyvin tarpeen tämä keskustelu. Kiitos!

   Poista
  3. Minulle tehty 1995 toisen diagnoosin jälkeen toisen rinnan poisto. Vuonna 1999 yllä kerrotunlainen korjausleikkaus ja toisen rinnan pienennys sekä nännin muokkaaminen. leikkaus oli ---rankka ja parantuminen kesti kuukausia. Mutta puolen vuoden jälken olin tyytyväinen kaikkeen. Kaikki hyvin tällä hetkellä.

   Poista
  4. Tosi hienoa! Ja antaa toivoa meille perässä kulkijoille. :-)

   Poista
 6. Todella hieno lopputulos!
  Itselleni tehtii helmikuun puolessavälissä uusi rinta ld-kielekkeellä selästä. Toipuminen otti tosi koville, nyt odottelen jotta tämä uusi terhakka rintani laskisi samalle tasolle kuin tämä luomu ja tietenkin niitä edessäolevia fixauksia :)

  Hyvää kevättä sinulle!
  Marianne

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos, Marianne! LD-kielekkeellä tehdyt uusiorinnat laskeutuvat varmaan myös aika pian, ja on fiksausten jälkeen hieno! :-)

   Poista
 7. Oli valaisevaa lukea teidän rinnankorjausleikkauksistanne. Kuvat antavat toivoa tulevasta. Minulle se voidaan tehdä lokakuussa 2016. 3 vuotta leikkauksesta. LD-kieleke kai otetaan selästä, koska vatsassani on suolisolmu leikkauksen arpi. Kuinka kauan on sairaalassa olo aika ? Uskoisin selviäväni tästäkin. Voimia syöpäsiskot !
  T. stvvk

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei! Kiitos kommenteistasi. Sairaalassaoloaika vaihtelee, vatsakielekeleikkaus on suurin ja sen jälkeinen sairaala-aika pisin. Selkäkielekeleikkaus on nopeampi ja myös sairaalasta pääsee nopeammin pois.

   Poista
  2. Mahtaako leikkaus olla jo ohi, Stvvk? Onnea matkaan, oli se sitten vielä edessä tai jo tehty!
   Minun Ld-kielekeleikkauksesta on nyt vajaa 3kk ja olen ikionnellinen, että tein ratkaisun välittömästä rintarekonstruktiosta. Olin onnekas, sillä esiaste(et), jota oli eri puolilla rintaa, löytyivät ajoissa eikä minun tarvinnut rinnan poiston lisäksi ottaa muita hoitoja.
   Sairaalassa meni viikko ja toivuin nopeasti (synnytykseen verrattava kokemus, unohtuu). Ainoa riesani oli kaksi kuukautta kestänyt nesteen kertyminen selkäpuolelle. Mutta se oli pikku juttu ja vihdoin hiipunutkin. Nyt vain odottelen ensi kesän "viimeistelyjä" :) . Kyllä siitä hyvä tulee! Alku on tosi lupaava.
   Tsemppiä, voimia ja valoisaa mieltä leikkausta jännittäville ja siitä toipuville !

   Poista
 8. Olipa kiva lukea tämä tarina ja nähdä kuvat. Itselläni on viikon päästä edessä koko poisto ja välitön korjausleikkaus juurikin vatsakielekkeellä. Tämä kyllä rohkaisi. Kiitos! Kaikkea hyvää kaikille kommentoijille!

  VastaaPoista
 9. Moi,
  minulta poistettiin rinta ja tehtiin kainalontyhjennys 2013 kesällä. Lääkärissä käydessäni kontrolli käynnillä, oli puhetta rinnan korjausleikkauksesta joka tehtäisiin "ehkä" ensivuonna. Minulla oli ns.Inflammatoorinen elikkä tulehduksellinen rintasyöpä. Ensn sain sytostaattihoidot ja vasta niiden jälkeen leikkaus ja sädehoidot päälle 28 kertaa. Leikkaushaava on parantunut hyvin, mutta sädehoidosta jäi ikävä läikkä, ikäänkuin pinta verisuonet olisivat menneet poikki. Lääkäri sanoi kuitenkin laittavansa korjausleikkauksen paperit vetämään. Toivoisin sitä jos se onnistuisi. Käyn usein uimassa ja on kiusallista vetää uimaproteesi päälle. Se painaa ja retkottaa pitemmällä uimapuvun kastuessa. Muutenkin proteesi on tukala käyttää. Inhottaa välillä, ihan totta. Sinulla kaikki näyttää olevan hyvin. Olen iloinen puolestasi. Miten nykyjään voit? Missä sairaalassa sinut leikattiin? Minun poisto leikkaus tehtiin Porvoossa ja kirurgi oli ammattitaitoinen sekä perehtynyt rinnan poistoihin. Hyvää jatkoa sinulle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos viestistäsi ja kysymästä: minä voin ihan hyvin. Ensi maanantaina tehdään korjausleikkauksen tuloksen korjailua: rintakehälle hyvin näkyvään paikkaan jäänyt luinen kuoppa täytetään rasvansiirrolla, en tiedä vielä mistä rasvaa siirretään. Leikkaukseni tehtiin Taysissa, myös korjailu tehdään siellä.

   Toivottavasti pääset pian leikkaukseen, onnea matkaan!

   Poista
 10. Kiitos vastauksista ! Minulla on tänään 30.1.2017 kirurgilla käynti ennen leikkausta. Sitten saan tietää, miten se tehdään ym. Aion kysyä voinko käydä kulmakarvojen mikropigmentoinnissa ennen leikkausta. Jänniä aikoja tässä eletään. Voimahalit jokaiselle siskolle. trv. stvvk

  VastaaPoista