maanantai 20. tammikuuta 2014

Hormonikorvaushoitoa!

Kyllä vaan, mutta ei toki estrogeenin, vaan tyroksiinin. Sain tänään sisätautilääkäriltä vahvistuksen siihen, mikä on työterveyslääkärin määräämien labrojen pohjalta tiedetty jo toukokuusta asti: kaiken muun hauskan lisäksi minulla on nyt sitten virallisesti diagnosoitu myös kilpirauhasen vajaatoiminta eli hypotyreoosi. Se on hyvin yleinen sairaus: kilpirauhasen vajaatoimintaan tarkoitettua tyroksiini-lääkettä käyttää Suomessa lähes 240 000 hekilöä (yli 4 % väestöstä). Se on naisilla neljä kertaa yleisempi kuin miehillä. Suurin osa potilasta on myöhäisessä keski-iässä tai sitä vanhempia, mutta sairaus voi ilmaantua nuoremmillakin; useimmiten hypotyreoosiin sairastuu keski-ikäinen nainen.

Liian "laiska" kilpirauhanen hidastaa aineenvaihduntaa ja aiheuttaa mm. seuraavia oireita (jollaisia voi toki aiheutua muistakin syistä):
  • väsymys
  • painonnousu, turvotus
  • ummetus
  • palelu
  • vähentynyt hikoilu
  • muistihäiriöt
  • heikkous
  • ihon ja hiusten kuivuus
  • hidas puhe, hitaat liikkeet
  • kalpeus
Tai sitten käy niin, ettei muilta taudeiltaan, oireiltaan ja lääkkeiltään tajua itse ollenkaan epäillä kilpirauhasen vajaatoimintaa. Etenkin, jos esim. hormonienpoistolääkkeet vaikuttavat hikoiluasiassa juuri päinvastaiseen suuntaan, vaikka muuten osa oireista onkin samantyyppisiä kuin vaihdevuosioireet. Väsymyksestä taas voi syyttää milloin mitäkin, unenpuutetta nyt ainakin. Itse en olisi ainakaan tajunnut, että minulla voisi olla tällainen vaiva, mutta työterveyslääkärin rutiinisti määräämät labrat ovat lahjomattomia: sekä touko- että joulukuussa otetuissa labratuloksissa oli sama tuomio, yli viitearvojen oleva tyreotropiini eli nk. TSH-arvo. Kilpirauhasen vajaatoiminta on helppo tutkia verikokeilla: TSH nousee vajaatoiminnassa, ja useimmiten samanaikaisesti veren tyroksiini-hormonin (T4V) pitoisuus alenee: "Kun kilpirauhasen tuottaman tyroksiinin määrä alkaa vähetä, aivolisäke huomaa sen pian. Se lisää TSH:n tuotantoaan, jotta lisääntynyt hormonin määrä piiskaisi kilpirauhasta tuottamaan enemmän tyroksiinia."

Hyvin tavallinen ja helposti hoidettava vaiva onneksi tämä uusin tautini: "Kun on varmistunut, että kyseessä on hoitoa vaativa kilpirauhasen vajaatoiminta, aloitetaan puuttuvan hormonin korvaava hoito tyroksiinilla, lääkenimeltäänkin Thyroxin. Se ei ole varsinainen lääke, vaan ihan samaa ainetta, jota normaalisti toimiva kilpirauhanen tuottaa tarvittavan määrän itse. -- Tyroksiinilääke otetaan aamuisin yhtenä annoksena mieluiten tyhjään vatsaan vähintään kymmenen minuuttia ennen aamupalaa. Myös ajoitus muiden lääkkeiden kanssa on tärkeää. Esimerkiksi rauta- tai kalkkilääkitys saattaa heikentää kilpirauhashormonin imeytymistä, minkä takia tyroksiinin ja näiden valmisteiden ottamisen välissä täytyy pitää neljän tunnin tauko."

Jotta elimistö sopeutuisi hyvin lisääntyvään kilpirauhashormonin vaikutukseen, hoito aloitetaan pienellä annoksella.Itse aloitan huomisaamuna kaikkein pienimmällä eli 25 mikrogramman tabletilla. Otan aluksi yhden päivässä (aamussa) ensimmäisen kuukauden ajan, ja jos tietynlainen uuvuttava väsymys (iltaisin "ramasee" ihan kummallisesti, vaikka olen hyvässä kunnossa muuten - luulin sen johtuvan estrogeenin puutteesta, mutta syyllinen taitaa ainakin osaksi ollakin tyroksiini), ummetus (johon ei kuitupitoinen ruokavalio ole auttanut) ja muut tämän oireiston oireet eivät ala hellittää, vaihdan annostuksen kahteen tablettiin. Kalkki-D:t siirrän suosiolla iltaan, ne kun taitavat aiheuttaa väsymystä. Kontrollilabrat otetaan huhtikuussa. Sopiva tyroksiiniannos räätälöidään TSH-arvon perusteella, joka pyritään säätämään viitearvojen alarajoille eli tasolle 1–2 mU/l. Minun TSH-arvoni oli joulukuussa 4,5 (maksimi saisi ao. testillä olla tasan neljä); ei siis ihme, että on väsyttänyt, vaikka en ole sitä väsymykseltäni jaksanut edes valittaa - paitsi kotona lapsille.

Halusin naputella ihan oman tarinansa tästä kahdestakin syystä: vaiva on todella yleinen (etenkin meillä keski-ikäisillä naisilla!), eikä sitä jostain syystä seurata (ainakaan minulla ei ole seurattu) onkologian puolella (kuten ei muuten kolesteroliakaan), ja koska hoitamattomalla kilpirauhasen vajaa- tai liikatoiminnalla voi olla vakavia seurauksia: "Hoitamaton vajaatoiminta on suurempi sydän- ja verisuonitautien riskitekijä kuin liikunnan puute, ylipaino tai tupakointi. Vastaavasti pitkään jatkuva liikatoiminta altistaa potilaan sydämen rytmihäiriöille ja osteoporoosille." Minun tapauksessani tämänpäiväinen lääkärini arveli viime vuonna samoin työterveyshuollon rutiinilabratutkimuksissa huomatun huonontuneen "huonon" LDL-kolesterolin saattavan parantua jo sillä, että saadaan tyroksiinin avulla kilpirauhanen ja aineenvaihdunta normalisoitumaan, kilpirauhashormonit kun vaikuttavat myös kolesteroliin. 

Ihminen on kyllä tosi ihmeellinen ja monimutkainen systeemi - ja kaikki todellakin vaikuttaa kaikkeen!
Kuva: http://www.nettiet.fi/teemat/terveys/art6213-Nain-hoidat-kilpirauhasen-hairioita.html

Hyviä kilpirauhaslähteitä, joita olen lukenut ja joista olen napsinut tietoja tähän:

http://www.terveyskirjasto.fi/kotisivut/tk.koti?p_artikkeli=dlk00667
http://www.terveyskirjasto.fi/kotisivut/tk.koti?p_artikkeli=snk03132
http://www.hyvaterveys.fi/artikkeli/mika_vikana/kilpirauhanen_kaasuttaa_tai_jarruttaa
http://www.hyvaterveys.fi/artikkeli/mika_vikana/kilpirauhanen_kuntoon
http://www.hyvaterveys.fi/artikkeli/mika_vikana/kilpirauhasen_toimintahairiot

http://www.nettiet.fi/teemat/terveys/art6213-Nain-hoidat-kilpirauhasen-hairioita.html 
http://www.kilpirauhasliitto.fi/index.php/kilpirauhassairaudet/vajaatoiminta.html

5 kommenttia:

  1. Että sellainenkin lisäksi ettei tylsistymään pääse. Tämä on aika jännä juttu, tullut itsellekin esiin eri tahoilta useampaan kertaan - lähisuvussa ja tutun tutuissa useampi joilla vajaatoiminta todettu. Itse en ole tuota arvoa mittauttanut, mutta täytyy jopa katsoa jos senkin saisi aikaiseksi pyytää. Oireethan löytyy kaikki (vajaatoiminnan puolelta), mutta kuten sanoitkin voivat ne selittyä millä vain muullakin. Tärkeä kuitenkin tuo pointti että hoitamattomana tuollakin on seurauksensa, ei siis mikään "ihan sama" -juttu kyseessä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, ei tosiaan käy elämä tylsäksi! Äsken käväisin taas oman työterveyslääkärinikin pakeilla, joka tykkäsi, että oli hyvä ratkaisu aloittaa varovaisesti tyroksiinin kanssa. Kilpirauhasarvojen lisäksi kontrolloidaan myös kolesteroliarvot huhtikuussa. Aika lailla saan ravata tutkimuksissa tänäkin vuonna, korjausleikkaustakin kun edeltävät aika laajat tsekkaukset. On toisaalta ihan mahtavaa, että pääsee tutkimuksiin ja saa korjausta erinäisiin vaivoihin, on sitten kyse tyroksiinin tai rinnan puuttesta. :-)

      Poista
    2. Sinulla on (TSH arvon perusteella,kun se oli vain vähän normaali arvon yli) ns. subkliininen vajaatoiminta,jossa onkin hyvä aloittaa lääkitys varovasti. Toivotaan,että lääke auttaa väsymykseen. Hyvin olet perehtynyt lääkkeen ottamiseen etc.. Liisa

      Poista
    3. Joo, samaan päädyin itsekin, ja työterveyslääkäri myös. Kävin tänään lääkiksen kirjastossa vilkaisemassa endokrinologian oppikirjaakin ko. kohdasta. Mulla on myös toinen kilpirauhasarvo (T4-V) ihan rajalla, se siis viitearvojen alarajalla, 11,5, kun paras vointi on noin 20:ssä useimmilla. Tämä jälkimmäinen on siis juuri tyroksiini, jota nyt sitten vähitellen otan purkista lisää, kun ei syystä tai toisesta degeneroitunut oma kilpirauhaseni sitä enää jaksa tuottaa tarpeeksi.

      Poista
    4. Tarkennus vielä vajaatoiminnan piilevyyteen: mulla on siis myös T4-V ihan viitearvojen alarajalla, melkein alle sen jo. Ja huono kolesteroli on noussut nopeasti, puolessa vuodessa yli yhden yksikön. "Jos TSH on alkanut nousta, mutta T4V ei ole vielä laskenut, puhutaan piilevästä kilpirauhasen vajaatoiminnasta. Ihmisen ei vielä tarvitse tuntea oireita. Kolesteroli saattaa hieman nousta." (http://www.kilpirauhasliitto.fi/index.php/kilpirauhassairaudet/vajaatoiminta.html) Postiivista olisi, että LDL lähtisi nyt tyroksiin aloittamisen myötä laskusuuntaan, mihin sisätautilääkäri minulle antoi uskoa.

      Poista