tiistai 24. huhtikuuta 2012

Vierivä kivi ei sammaloidu

Kroppaa kolottaa juuri nyt ihan kaikkialta, ja sänky vetää puoleensa. Sääkin muuttui taas parin kauniin aurinkoisen kevätpäivän jälkeen koleaksi ja sopii hyvin tähän alavireiseen fiilikseeni. Mieli tekisi kyllä niin tehdä kaikkea sellaista, mihin ei juuri nyt ole kerrassaan mitään saumoja. Edes töihin en kovien selkä- ja vatsakipujen ja yleisen huonon olon vuoksi erittäin surkeasti nukutun yön jälkeen kyennyt lähtemään, vaan olen nyt hiippaillut ja makaillut ihan suosiolla kotosalla tämän päivän. Eilen kävin sentään tekemässä pikatyöpäivän, kun olo oli vielä inasen tämänpäiväistä vahvempi ja kivut hallittavissa.

Mihinkähän suuntaan tämä polku seuraavaksi nousee tai laskee, ja miten jyrkästi? Onneksi sairauslomalle on mahdollista jäädä vaikka hoitojen loppuun (= elokuun puoliväliin) asti, jos tilanne niin vaatii, vaikka ajatuksena sitä edelleen vierastankin. Kesäloma-anomuksen tein jo eilen ehkä hieman optimistisena koko heinäkuuksi; voi hyvin olla, että tilanne vaatii ennemminkin sairaus- kuin kesälomaa. Parasta ottaa asia kerrallaan ja päivä kerrallaan jälleen kerran, ja peruuttaa kesäloma, jos tarve vaatii.

Mieleni minun kuitenkin tekevi ja aivonikin ajattelevi. Mieli tekisi liikkumaan ja kulkemaan jonnekin, minne vain. Ihan vaan kotosalla kuukaudesta toiseen oleminen ei oikein iske. Ajatuksissa pääsee sentään onneksi välillä pois, vaikka muuten ei pääsisikään. Ja onhan se paljon halvempaa ja ekologisempaakin. Eikun kirja käteen ja mielikuvitusmatkailemaan!

Liikuntakaan ei paljon maksa, jos vaan kunto sallii. Innostuin liikkumisesta taas entisestä enemmän, kun kävin äsken Roosa nauhan sivuja lukemassa, ja löysin tietoa teemavuodesta, joka on nyt tänä vuonna Rintasyöpä ja liikunta. Täyttä asiaa kaikki tyynni! Otanpa sieltä taas laiskuuttani asiaa tännekin. Aivoni ajattelevat taas sen verran hitaasti, että lainailen suosiolla (ja ihan suoraan) terävämpien aivojen tuotteita - haittaakse? Tutkittua tietoa tämäkin!

Tänä vuonna Roosa nauha -kampanjan teemana on Rintasyöpä ja liikunta 

Monissa tutkimuksissa on havaittu yhteys liikunnan ja syövän välillä. Tieteellinen näyttö esimerkiksi paksusuolisyöpää ehkäisevästä vaikutuksesta on vakuuttava. Muiden syöpätautien suhteen näyttö liikunnan vaikutuksista on vajavaisempaa, mutta sillä saattaa olla merkitystä myös eturauhasen syövän, rintasyövän ja naisten hormoniriippuvaisten syöpien ehkäisyssä. Rintasyövän riskiä liikunta näyttää vähentävän myös ennen vaihdevuosia.

Kohtuullinen, painonhallintaa edistävä liikunta muuttaa myös tiettyjen hormonien aineenvaihduntaa ja tehostaa elimistön yleisten puolustusmekanismien toimintaa. Liikunnan vaikutuksesta rasvakudoksen määrä vähenee ja erilaisten kasvutekijöiden osalta tilanne muuttuu elimistössä tasapainoisemmaksi. Liikuntaa harrastava ihminen pystyy myös syömään enemmän sellaista ruokaa, kuten esimerkiksi marjoja, josta elimistö saa syövältä suojaavia aineita.

Paljonko pitää liikkua?

Suuri osa liikunnan merkitystä selvitelleistä tutkimuksista on mitannut työn rasittavuutta ja vain osa myös vapaa-ajan liikuntaa. Siten liikunnan riittävää määrää ja laatua ei ole mahdollista kovin tarkasti määritellä.

Liikunnan hyötyjen saavuttaminen ei kuitenkaan edellytä yltiöpäistä liikunnan harrastamista, vaan siihen riittää päivittäinen, yhteensä noin tunnin kestävä arki- tai hyötyliikunta. Haravoi, kävele työ- ja kauppamatkoja, pyöräile ja nouse rappuja.

Painonhallinnan kannalta puoli tuntia liikuntaa kolmesti viikossa on riittävästi. Varsinkin istumatyötä tekevien pitäisi säännöllisesti harrastaa liikuntaa ylipainon välttämiseksi. Reipas liikunta useana päivänä viikossa voi kuitenkin antaa lisähyötyä syövän ehkäisyyn.

Rintasyöpäpotilaille voidaan turvallisesti suositella liikunnallista kuntoutusta heti hoitojen jälkeen. Liikunta parantaa potilaiden suorituskykyä, lihastuntoa ja estää liitännäishoitojen aiheuttamaa luukatoa alle 50-vuotiailla rintasyöpäpotilailla. Liikunta kohottaa myös elämänlaatua.

Roosa nauha -kampanja kerää varoja rintasyöpätutkimukseen ja Syöpäjärjestöjen neuvontapalveluiden kehittämiseen.

YLÖS, ULOS JA LIIKKEELLE!

PS. Muistakaahan kaikki ylioppilas- ym. lahjojen hankkijat, että aika usein kaupasta löytyy myös laadukas ja kotimainen Roosa nauha -vaihtoehto. Itse olen ostanut itselleni ja omille tytöilleni vuosien varrella jos jonkinlaisia Fiskarsin ym. Roosa nauha -tuotteita: haravaa, nitojaa, saksia, keittiötarvikkeita... Suosittelen! Ovat tosi kauniitakin, ainakin meidän tyttöjen mielestä. <3


Lähde:

http://www.cancer.fi/roosanauha/roosanauha/rintasyopa-ja-liikunta-2012/


Ja vielä bonukseksi aivan loistava uunituore artikkeli, joka kannattaa käydä lukemassa:

Liisa Koivula. Näin pysyt nuorena. Hyvä terveys 25.4.2012.
http://hyvaterveys.fi/artikkelit/N%C3%A4in-pysyt-nuorena/1476/

2 kommenttia:

  1. Tsemppiä! Täällä samat fiilikset. Pakko vaan malttaa levätä. Muista, että tavanomaisen Taxoteren lisäksi meitä myrkytetään oikein urakalla, kun lisänä on Xeloda. Olen lukenut, että joillakin on ollut ensin Taxotere, sitten CEF ja vasta sen jälkeen Xeloda. Yleiskunto tuntuu rapistuvan kovaa vauhtia ainakin minulla.

    Minä luovuin eilen ajatuksesta palata töihin ennen elokuuta ja tänään on ollut helpompaa henkisesti. Ei tässä kunnossa jaksa kaikkea. Muista pitää itsestäsi huolta, että jää aikaa ja energiaa myös teinikatraalle. :)

    VastaaPoista
  2. Myrkytykseltä tämä totta vie alkaa taas pikku hiljaa tuntua, niin hoidoista kun onkin kyse. Haittavaikutukset kuuluvat väistämättä kuvioon, niihin on vaan pakko yrittää sopeutua, kuten koko projektiin, joka on kuitenkin (toivottavasti) vain määräaikainen homma tämäkin - tuttua meikäläiselle...).

    Kuvittelin vielä viime viikolla, että tämä menisi sopivasti lomittain toisen osa-aikaisen (työ)projektini kanssa. Saa nähdä, meneekö, vai vaatiiko tämä syöpäprojekti sittenkin kokoaikaiseksi ryhtymistä. Osa-aikatyölki ellää (niin ja näin...), 75 % sairauspäivärahan kanssa on tulee kyllä olemaan aika tiukkaa. Toisaalta, eipähän tarvitse tähän projektiin mitään isoja kesälomasuunnitelmia yrittääkään yhdistää. Ei ne suuret tulot...

    VastaaPoista