tiistai 5. maaliskuuta 2013

Mielensäpahoittaja ja palautekirje

Olen yleensä aika maltillinen posti- tai sähköpostilaatikkoon tipahtavien mainosten suhteen - toisin kuin puhelinmyyjien, joiden kallista aikaa en yleenpitkään tuhlaa. Joku raja postin tuomilla nimellä varustelluilla mainoksillakin kuitenkin pitää olla. Ja se raja tuli vastaan tänään, kun sain eräältä vakuutusten tarjoajalta nimetyn mainoskirjeen ja vakuutushakemuksen. Ja huh huh, millaisen! Sitten kiinnitysteipittömien Muumi-vaippojen (liki 20 vuotta sitten) en ole kuluttajapalautetta antanut, mutta tänään annoin, jos se vaikka vaikuttaisi johonkin, ja muut säästyisivät samalta tuskalta. 

ytin töistä kotiin palattuani ja päivän postit luettuani aika pitkän tovin tämän vakuutusmainosasian kanssa; ensin piti rauhoittua kirjeen aiheuttamasta mielenliikutuksesta ja -pahoittamisesta. Ja sitten oli pakko heti ottaa näppäimistö esiin ja naputella palautetta ao. firmaan. Toivon sen vaikuttavan yrityksen mainoskampanjoinnin kohdeyleisön valintaan edes vähän, vaikkei yritys sairaustietoja suoraan luonnollisesti saakaan. Tässä vähän typistetty ja anonyymi versio kirjeestäni:

"Hyvä N. N. 

Sain teiltä tänään postitse syöpävakuutusmainoksen, joka pahoitti mieleni erittäin syvästi. Itkin mainoskirjettä ja vakuutushakemusta lukiessani, enkä tiennyt ensin, onko kyse oikeasta vakuutusmainoksesta vai inhottavasta pilasta. Kirjekuoressa olleen Roosa Nauha -merkin vuoksi luulin saaneeni aivan toisenlaista postia, rintasyöpäpotilaille tarkoitettua.

Kuinka te voitte ja kehtaatte lähettää tällaisia mainoksia suoraan nimellä ja oikealla osoitteella vastaanottajan sairaustaustaa tuntematta? Nyt, kun olen saanut koottua itseni jotenkuten, haluan antaa heti palautetta mainoksestanne, ettei vastaavia ”virheitä” pääsisi vain tapahtumaan muille syöpäpotilaille. Olen todella pöyristynyt ja järkyttynyt mainoksenne vuoksi. 

Kirjeen alun ”Hyvä X. X., Mikäli sinä tai läheisesi on sairastanut syövän, olen pahoillani. -- Esimerkiksi rintasyöpään sairastuneista lähes 90 % selviää ja elää hoitojen jälkeen normaalia elämää.” ei ollut mielestäni ollenkaan asiallinen kirjeen aloitus, se vain pahensi asiaa; asiallista olisi sen sijaan olla lähettämättä tällaisia kirjeitä syöpäpotilaille. Ilmaus ”elää hoitojen jälkeen normaalia elämää.” on erittäin kaukana nuorena rintasyöpään sairastuneen todellisuudesta. Kukaan meistä ei selviä, saati parane syövästä täydellisesti, vaan tauti on mukana enemmän tai vähemmän koko loppuelämämme. ”Terveen papereita” ei syövästä saa kukaan, sillä tauti voi uusiutua koska vain parantuneista hoidoista huolimatta. Tiedän tämän valitettavasti myös omasta kokemuksestani.

Olen itse sairastunut rintasyöpään kahdesti: ensimmäisen kerran vain 31-vuotiaana pienten lasten äitinä vuoden 2000 lopussa, ja toisen kerran viime vuonna. Nuorimmaiseni oli ensimmäisen kerran sairastuessani alle kaksivuotias, esikoinen esikoulussa. Syöpäni uusiessa vuosi sitten olin 42-vuotias kolmen teini-ikäisen yksinhuoltaja. Yhtään tunnettua riskitekijää, perinnöllisiä tekijöitä (geenivirhettä) tai samaan tautiin sairastunutta sukulaista minulla ei ole. 

Sain kummallakin kerralla leikkausten jälkeen raskaat sytostaatti-, säde- ja hormonihoidot. Tällä hetkellä minulla on jatkohoitona viiden vuoden ajan aromataasinestäjätabletit (letrotsoli) sekä munasarjojen toiminnan estävät Procren-pistokset, joiden avulla saadaan elimistöstäni kaikki naishormonien tuotanto pois – seurauksena myös aivan karmeat vaihdevuosivaivat 43-vuotiaana! ”Elää hoitojen jälkeen normaalia elämää” ei todellakaan ole ihan se tapa, jolla omaa elämääni kuvailisin. Rintasyöpä ei todellakaan ole mikään helppo ja ”vaaleanpunainen” vastus nuorelle naiselle: elämäni on ollut epävarmuudessa ja kuoleman pelossa elämistä jo yli 12 vuotta. 

Rintasyöpä on siis ollut osa elämääni jo yli 12 vuotta, ja olen ollut koko tuon ajan paikallisen syöpäyhdistyksen potilasjäsen. Viime vuonna liityin myös Rintasyöpäyhdistykseen. On minusta aivan käsittämätöntä, että yrityksenne lähettää jo syöpään sairastuneille tällaista postia, eikä selvitä esimerkiksi em. yhdistysten jäsenistöä, joka koostuu noin 100 %:sesti syöpäpotilaista, joilla ei kenelläkään ole mitään mahdollisuutta saada teidän markkinoimaanne syöpävakuutusta. 

Toivon saavani palautetta teiltä kirjeeni johdosta. 

Terveisin 

X. X.  
Rintasyöpäpotilas"

7 kommenttia:

 1. SAin saman kirjeen. Ärsytti. Jo aiemmin syksylllä tuli joltain toiselta firmalta samanlainen mainos myöskin, ja lisäksi kerran puhelinmyyntiä. Silloin sain myyjän hiljaiseksi kertomuksella sen päivän sytostaattihoidosta. Kiitos, kun annoit palautetta. Itse en jaksanut.
  Polyanna

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Polyanna

   Uskomatonta tuo mainonta, etenkin kun kirjeen päältä ei arvannut yhtään, mistä on kysymys. En olisi edes avannut, jos asia olisi selvinnyt kuoren päältä.

   En ole ainoa näistä syöpävakuutuksista palautetta antanut rintasyöpäpotilas, enkä varmaan viimeinen, mikäli mainonta jatkuu entiseen malliin. Toivon todella, että ei jatku.

   Poista
 2. Oletko saanut vastausta tuohon?

  Sain eilen saman kirjeen ja suunnittelen myös tulikivenkatkuista palautetta ;)

  Rintasyöpähoidot on menossa ja aikaisemmin olen sairastanut Hodgkinin taudin kaksi kertaa. Eli vakuutusta ei saa ikinä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Seija!

   En ole saanut vielä vastausta, mutta toivottavasti saan, kun sitä suoraan pyysin. Lähetin toki kirjeeni vasta eilen (lenkkeilin suoraan postikeskukseen, eli se lähti jo eilen), eli eivät ole ehtineet vielä reagoimaan. Meili meni jo eilen.

   Toivottavasti löytyisi joku säällinen keino saada suodatettua meidät jo sairastuneet pois heidän postituslistoiltaan.

   Poista
  2. Meinaan laittaa netin kautta palautetta. Pitää vaan vähän ensin rauhoittua, kun eilen meinas hihat palaa. Tulis liian rajua tekstiä ;)

   Viimeksi kun puhelimitse kaupattiin vakuutusta, niin ainakin lupasivat poistaa nimen listoilta. En kyllä muista, mikä firma oli kyseessä.

   Poista
  3. Firmojen nimet ovat nykyisin niin outoja ja vaihtuvia, ettei ainakaan se, mikä mulle lähetti kirjeen, sanonut mulle mitään, ja luulinkin kirjettä ihan muunlaiseksi postiksi. Avaan kaikki omalla nimellä tulevat kirjeet, jos eivät näytä "seiskamainoksilta".

   Poista
 3. Aika laiha oli palaute: viisirivinen sähköposti, jossa pahoittelivat asiaa ja lupasivat lisätä tietoni markkinointikieltorekisteriinsä, jotta minulle ei enää myöhemmin lähtisi vastaavia kirjeitä.

  VastaaPoista