keskiviikko 15. toukokuuta 2013

Asennetta, ajatuksia ja "kunnonkohennuskonsteja"

"Elämä ei ole aina pelkkää naminamia. Esimerkiksi auto-onnettomuudet tai terveyden menetys eivät ole ajatuksista kiinni. Mutta selviytyminen niiden jälkeen on. Asiat, jotka tapahtuvat, muodostavat vain osan elämästämme. Se, miten niihin suhtaudumme, on ratkaiseva tekijä." (Lappalainen 2011)

Näinhän se juuri menee: Jos asennoituu elämään ja siinä joskus väistämättä eteen tuleviin vaikeuksiin niin, ettei usko selviävänsä niistä, ei niistä varmasti selviä. Jos taas uskoo ja luottaa siihen, että selviää melkein mistä vain, koska on ennenkin selvinnyt, selviää: "Ihmisen vallitseva ajatus tai henkinen asenne on magneetti, ja koska vetovoiman lain mukaan samankaltaisuus vetää puoleensa, henkinen asenne vetää poikkeuksetta puoleensa olosuhteita, jotka vastaavat sen luonnetta." (Byrne 2008) Eli suomalaisittain sanottuna: "Sitä saa, mitä tilaa."

Rhonda Byrnen Salaisuus-kirjan - ja koko elämän - keskeisin ajatus on nk. vetovoiman laki. Sen mukaan samankaltaisuus vetää puoleensa: myönteiset ajatukset keräävät myönteisiä seuraamuksia ja päinvastoin. Se, mitä eniten ajattelee ja mihin keskittyy, toteutuu. Ajatuksista tulee totta. Kuulostaa ehkä aluksi ihan höpöhöpöltä. Vetovoiman laki ja ajatuksen voima ovat kuitenkin mahtavia voimia.

Kuten ei Linda Lappalainenkaan, ihan kaikkea en uskalla itsekään Salaisuuden ajatuksista vielä toisellakaan lukemisella allekirjoittaa. Esimerkiksi syövänhoidossa luotan lääketieteeseen ja suhtaudun aika skeptisesti Cathy Goodmanin tarinaan (Byrne 2008, 144-145), jonka mukaan hän olisi parantunut rintasyövästä elokuvia katsomalla ja nauramalla.

Toisaalta Salaisuudessa on paljon aivan loistavia ajatuksia, jotka allekirjoitan omien kokemusteni jälkeen täysin. Omat ajatukset ja asenteet - positiiviset ja negatiiviset - ovat tosi voimakkaita ja vaikuttavia. Positiivinen ajattelu ja toiveikas asennoituminen auttavat meitä elämässä eteenpäin, negatiiviset ja toivottomat ajatukset ja asenteet puolestaan tuhoavat meitä. Esimerkiksi "Ihmissuhteiden Salaisuudessa" (Byrne 2008, 134) piilee vinhaa viisautta: 

"Jollet kohtele itseäsi niin kuin toivoisit toisten kohtelevan sinua, et voi koskaan muuttaa asioiden tilaa. Ajatuksesi näkyvät käytännössä siinä miten toimit, joten jollet kohtele itseäsi rakastavasti ja kunnioittavasti, lähetät ympärillesi viestiä, ettet ole kovin tärkeä ja arvokas, että et ansaitse parempaa. Se viesti sinusta välittyy, ja koet yhä uudelleen tilanteita, joissa sinua ei kohdella hyvin. Saamasi kohtelu on seuraus. Syynä siihen ovat ajatuksesi. Sinun täytyy alkaa kohdella itseäsi rakastavasti ja kunnioittavasti, lähettää sellaista viestiä ympärillesi. Vetovoiman laki vaikuttaa koko universumiin, ja elämääsi alkaa tulvia ihmisiä jotka rakastavat ja kunnioittavat sinua." - Näin uskon itsekin asian olevan, toisaalta Raamatun "tee toisille, mitä toivot toisten tekevän sinulle" pätee myös. Molempi parempi. (Huom. Itsekunnioitus ja -arvostus ovat eri asia kuin narsismi ja egoismi, jotka eivät ole hyväksi kenellekään.)

Luen Salaisuus-kirjaa nyt jo uudemman kerran iltalukemisekseni, sillä löysin sen viime viikonloppuna ihan sattumalta läheiseltä kirpputorilta kolmella eurolla. Muutamankin kerran olen sitä kirppareilla kierrellessäni etsiskellyt, ja nyt etsivä löysi. Vetovoiman laki toimi. :-) Vetovoiman laki toimi toisenkin kerran, sillä sain tällä viikolla lyhyen lisätyön itselleni: teen nyt reilun kuukauden ajan kahta osa-aikatyötä yhteensä yhden kokoaikatyön verran. Viime viikolla käydyssä kehityskeskustelussa kerroin esimiehelleni olevani halukas tekemään enemmänkin töitä, jos sellaisia olisi tarjolla. Ja tällä viikolla niitä sitten jo tarjottiin, pieni pätkä vain, mutta kuitenkin. Ajatukseni konkretisoitui.

Sairastuttuani viime vuonna päällimmäisenä toiveenani oli tulla terveeksi. Leikkaukseen ja hoitoihin suhtauduin rohkeasti ja toiveikkaasti, eivätkä ne pelottaneet minua, vaan koin, että ne ovat kaikki minun hyväkseni. Tulevaisuus ja etenkin lasten selviytyminen pelottivat kyllä kovasti ja pelottavat edelleen, unettomina sydänyön hetkinä etenkin. Positiivinen asenne ja toiveikkaat ajatukset ovat kuitenkin pelkoja vahvempia: haluan pysyä terveenä ja toimintakykyisenä, tehdä työtä ja olla lasteni elämässä vielä pitkään. Uskallan taas ajatella tulevaisuuttani muutenkin: mitähän sillä vielä mahtaakaan olla minulle tarjottavana?

Positiivisen asenteen ja voimavarojen etsimisessä saa onneksi käyttää hyväkseen kaikkia mahdollisia ja mahdottomia keinoja. Yhden sellaisen saimme eilen syöpäyhdistyksen kurssilta: Suomen Mielenterveysseuran "suunnistuslehtisessä" on paljon samansuuntaisia ajatuksia kuin Rhonda Byrnen kirjassa. Sen mukaan mielen kuntoa voi vaalia monin tavoin:
 • arvosta itseäsi ja muita
 • pyydä ja anna anteeksi
 • osoita rakkauttasi läheisillesi sanoin ja teoin
 • ilahduta ystävääsi tai tuntematonta kanssaihmistä
 • naura tai itke sydämesi pohjasta
 • löydä itsellesi uusia innostuksen aiheita, nauti uuden oppimisesta
 • sopeudu, mutta älä liikaa – salli itsellesi myös terve itsekkyys
 • ota vastaan myönteistä palautetta
 • koe mielihyvää jostakin, mitä sait tehtyä – kehu itseäsi
 • nauti hetki hiljaisuudesta
 • huolehdi itsestäsi, tiedosta omat voimavarasi ja hae itsellesi ajoissa apua
 • lähde liikkeelle – pieni pyrähdys päivässä, joka päivä hieman enemmän
 • etsi tietä tavoitteeseen, yksi askel kerrallaan – pienetkin muutokset ovat tärkeitä
Aivan mahtavia "kunnonkohennuskonsteja" itse kullekin! Me syöpäsiskot ollaan muuten aikas kovia likkoja reenaamaan näitä. :-)


Lähteet:

Rhonda Byrne 2008. Salaisuus. WSOY. 
Linda Lappalainen 2011. Ajattele itsellesi parempi elämä.http://olotila.yle.fi/mina/hyvinvointi/ajattele-itsellesi-parempi-elama
Suomen Mielenterveysseura. Suunnista voimavarojesi lähteille.
http://www.mielenterveysseura.fi/files/124/Suunnistuslehtinen.pdf

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti