torstai 20. elokuuta 2015

Syöpä siellä, sydänvaivat täällä

Vuonna 2010 julkaistiin tuloksia, joiden mukaan rintasyövän hoitaminen aromataasin estäjillä voi lisätä sydänsairauksien riskiä vaihdevuodet ohittaneilla naisilla. Tutkijat arvioivat, että rintasyöpää sairastaville naisille, joilla on kohonnut sydän- ja verisuonitautiriski, pitäisi harkita tavallista lyhytkestoisempaa hoitoa aromataasinestäjillä. Aromataasinestäjät lisäävät kardiotoksisia sivuvaikutuksia, kuten sydänkohtauksia, rintakipua ja sydämen vajaatoimintaa. 

Tutkimuksessa käytiin läpi seitsemän laajaa satunnaistettua kliinistä tutkimusta, joissa vertailtiin tamoksifeenin ja aromataasin estäjien käyttöä liitännäishoitona vaihdevuodet ohittaneilla naisilla.
Meta-analyysin mukaan aromataasinestäjien käyttäjillä oli viidenneksen suurempi todennäköisyys sairastua sydän- ja verisuonitauteihin kuin vertailuryhmällä. Toisaalta aromataasi-inhibiittorit vähensivät riskiä saada laskimotulppa tai kohdun limakalvon syöpä.

Tamoksifeenin sen sijaan tiedetään olevan yhteydessä hienoiseen lisäykseen endometriaalisen syövän ja laskimotulpan todennäköisyyksissä. Tamoksifeeni estää estrogeenin vaikutuksen rintakudoksessa, kun taas aromataasinestäjiä käytetään ehkäisemään estrogeenin tuotantoa.

Tutkijat analysoivat myös mitä muutoksia hoidon vaihtaminen tamoksifeenista aromataasinestäjiin sai aikaan haittavaikutuksissa ja kuolleisuudessa. Tulosten mukaan vakavat haittavaikutukset olivat yhteneväisiä riippumatta siitä oliko aromataasin estäjiä käytetty koko liitännäishoidon ajan vai oliko niihin siirrytty tamoksifeenihoidon jälkeen.

Meta-analyysissä löytyi tutkijoiden mukaan viitteitä siitä, että lääkkeen vaihto vähentäisi riskiä kuolla muiden syiden kuin rintasyövän takia. Haittavaikutukset saattavat pahentua lääkkeen käyttöajan pidentyessä. Niinpä tamoksifeenin ja aromataasin estäjien peräkkäinen käyttö voisi vähentää sivuvaikutuksia.

- Suo siellä, vetelä täällä! 

Lähde:  

Hertta Vierula 2010. Aromataasin estäjät voivat lisätä sydänsairauksien riskiä. Suomen Lääkärilehti 13.12.2010. http://www.laakarilehti.fi/uutinen.html?opcode=show/news_id=9884/type=1 

3 kommenttia:

 1. Aika hassusti muotoiltu. Lääkkeen vaihto vähentää riskiä kuolla MUUN SYYN kuin rintasyövän takia. Kun siis ajatellaan, että näitä varsin hankaliakin sivuvaikutuksia aiheuttavia lääkkeitä syödään siksi, ettei kuolla rintasyöpään. Vai mitenkä se meni :)

  Aurinkoista loppukesää!

  VastaaPoista
 2. Totta! Suo siellä vetelä täällä. Käytä sitä taikka tuota niin jotakin hyvää saattaa tulla mutta sitten taas... Eli potilaalle jää hyötyjen ja haittojen punninta ja valinta... Toisessa vaakakupissa elämä ja toisessa elämä :) Ei meillä kyllä ole helppoa! Muksaa loppu viikkoa sinne!

  VastaaPoista
 3. Kiitos teille molemmille! :-) Ei toki ole kirkossa kuulutettu, tai missään muuallakaan, että sydänvaivani johtuisivat sytostaateista, varhaistetuista vaihdevuosista, letrotsolista tai muistakaan syöpähoitoihin liittyvästä. Flimmeristä (eteisvärinästä), kammioiden seinien paksuuntumisesta ja hiippaläpän fuskaamisesta aiheutunut sydämen vajaatoiminta on nyt onneksi aika hyvässä mallissa jo. Kardioversioon pääsyä joudun vielä odottelemaan, antikoagulaatiohoito (Xarelto) ei ole vielä mennyt ihan kuukautta.

  VastaaPoista