maanantai 7. syyskuuta 2015

Lukemista lääkkeistä ja liikunnasta

Posti toi taas työpaikan postilokeroon erinomaista iltalukemista: tuoreen Lääkärilehden (36/2015) teemana on sydämen vajaatoiminta, ja lehdessä on monta hyvää artikkelia aiheesta.

Kai Kiilavuori kirjoittaa liikunnan merkityksestä vajaatoimintapotilaalle, tässä poimintoja: "Huonontunut rasituksen sieto, mikä ilmenee lisääntyvänä hengenahdistuksena ja lihasten väsymisenä, on sydämen vajaatoimintapotilaan merkittävin subjektiivinen haitta. Oireet syntyvät monisyisen mekanismin tuloksena. Lähtökohtana on sydämen pumppauskyvyn heikentyminen. Se pienentää minuuttivolyymia yhdessä systeemisen verenkierron suurentuneen vastuksen kanssa. Tämä puolestaan johtuu sympaattisen hermoston ja reniini-angiotensiini-aldosteronijärjestelmän yliaktivaatiosta sekä endoteelifunktion heikentymisestä. Vastuksen lisääntymisen vuoksi pienentyneestä minuuttivolyymistä suhteellisestikin pienempi osa ohjautuu aktiivisiin lihaksiin. Seurauksena on luurankolihasperfuusion huononeminen, lihasmassan pieneneminen, lihassäiemuutokset ja lihasaineenvaihdunnan entsymaattiset muutokset. Nämä johtavat aerobisen energiatuotantokyvyn heikentymiseen." (Kiilavuori 2015) - Jotenkaan en ollenkaan ole toivonut itselleni tällaista(kaan) tautia... Haluaisin tehdä ja jaksaa tehdä - vielä pitkään ja paljon!

"Suurimmalle osalle potilaista kävely/sauvakävely on käytännöllisin liikuntamuoto, jossa vauhtia muuttamalla voidaan helposti vaihdella rasitustasoa. Hölkkä soveltuu harvalle vajaatoimintapotilaalle, eikä sitä pääsääntöisesti suositella. Vaihtoehtoja kestävyysliikunnalle on runsaasti, ja sen jatkuvuuden kannalta on tietenkin parempi valita liikkumismuoto, josta pitää. -- Lihasten voimaharjoittelu, mitä sydänpotilailla on aikaisemmin vieroksuttu, on osoittautunut myös sydämen vajaatoimintapotilaille tehokkaimmaksi menetelmäksi parantaa lihasvoimaa ja -kestävyyttä. -- Voimaharjoittelu ei korvaa kestävyysliikuntaa, mutta näyttäisi yhdessä sen kanssa antavan suuremman kokonaishyödyn." (Kiilavuori 2015) - Onneksi sitä on tullut harrastettua aika monenlaista liikuntaa ennenkin. Ehkäpä joku sopiva laji löytyy taas. Kävelysauvatkin ovat odottaneet autotallissa jo useamman vuoden...

Vähintään yhtä mielenkiintoinen ja itselleni ajankohtainen on Jyri Lommin kirjoittama "Sydämen vajaatoiminnan omahoito" -artikkeli, jossa kerrotaan, miten potilas voi itse terveydenhuollon ammattilaisten ohjeiden avulla vaikuttaa oireisiin, oireyhtymän etenemiseen ja ennusteeseen. 

Artikkeli on todella monipuolinen, ja jo ensi lukemalta löysin siitä omaa omahoitoani koskien yhden tärkeän lauseen: "Lääkkeistä muun muassa serotoniinin takaisinoton estäjät voivat aiheuttaa epätarkoituksenmukaista antidiureettisen hormonin eritystä (SIADH) ja näennäisen hyponatremian, joka korjautuu lopettamalla kyseisten lääkkeiden käyttö." (Lommi 2015) - Venlaflaksiinihan on juuri tällainen lääke, mitenköhän hikoilutukset mahtavatkaan ryöpsähtää, jos se nyt tämän uuden vaivan myötä laitetaan pannaan? Vielä siihen ei ole puututtu, mutta luulenpa, että tullaan puuttumaan

"Vajaatoimintapotilaiden ravitsemuksesta ei ole kattavia ja yleispäteviä ravitsemussuosituksia, mutta ravitsemuksen tulisi olla monipuolista, vähärasvaista ja vähäsuolaista sekä normaalipainoisilla sisältää runsaasti kaloreita." (Lommi 2015) - Runsaasti kaloreita?? Mielenkiintoista.

"Vajaatoiminnan ensimmäiset oireet ilmenevät tavallisesti fyysisen suorituskyvyn muutoksina. Rasitusahdistus ja voimattomuus lisääntyvät sairauden edetessä. Säännöllisellä liikunnalla voidaan ehkäistä lihaskunnon heikkenemistä sekä vaikuttaa myönteisesti oireisiin ja ennusteeseen. Akuutin tai epävakaan vajaatoiminnan aikana fyysistä rasitusta tulee kuitenkin välttää." (Lommi 2015) - Käy minun järkeeni.

"Potilaalle vajaatoimintadiagnoosi voi olla yllätys. Oman elämäntilanteen hyväksyminen ja rationaalinen toiminta saattaa olla vaikeaa heti diagnoosin selvittyä. Potilaalle voi aiheutua kieltämisreaktio ja torjunta sairautta ja sen hoitoa kohtaan. Tässä vaiheessa potilasohjaus voi olla haasteellista. Ohjauskertoja tarvitaan useita, ja asioissa on edettävä hitaasti. Tärkeää on saada potilas ymmärtämään lääkehoidon merkitys ja siitä koituvat hyödyt lyhyellä sekä pitkällä aikavälillä." (Lommi 2015) - Todellakin oli yllätys! Ihan samalla tavalla kuin aikanaan syöpädiagnoosin saaminen, vaatii tämä sydänpotilaaksi oppiminenkin oman aikansa. 

Lääkkeet olen kyllä nytkin ottanut kiltisti ja tunnollisesti, ja olon parantumisen myötä olen lisännyt myös (hyöty)liikunnan määrää, ihan kuin syöpään sairastumisen jälkeenkin. Jumppaankin aion mennä, mutta en ihan rajuimpaan. Ensi viikolla pääsen fysioterapeutin ja sairaanhoitajan ohjaukseen Sydänsairaalaan ja saan varmaan käyttökelpoisia ideoita liikuntaankin. 

Ehkäpä sitä pikku hiljaa oppii ymmärtämään, että tämänkin taudin kanssa voi ja pitää elää. Eteisvärinä varmaan edesauttoi vajaatoiminnan syntymistä osaltaan, ja kun se on nyt hoidossa, on olo helpottunut jo melkoisesti. Ylämäkeen käveleminen tuntuu kyllä edelleen, muttei ole enää niin kauheaa. Kaikkeen tottuu. Varmaan tähänkin.
Kuva: http://shawellnessclinic.com/shamagazine/en/10-benefits-nordic-walking/
Lähteet:

Kai Kiilavuori 2015. Liikunta sydämen vajaatoiminnan hoidossa. Suomen Lääkärilehti 2015; 70; 36: 2242-45.
Jyri Lommi 2015. Sydämen vajaatoiminnan omahoito. Suomen Lääkärilehti 2015; 70; 36: 2246-53.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti