keskiviikko 11. marraskuuta 2015

Sepelvaltimot kunnossa

"Todetaan täysin avoimet, sileäseinäiset sepelvaltimot." Eli eilen Taysin Sydänsairaalassa tehdyn sepelvaltimoiden varjoainekuvauksen mukaan kesällä todettu sydämen vajaatoiminta ei siis johdu sepelvaltimotaudista. Kerrankin on joku paikka ihan priimaa! :-) Ja saan jättää Primaspan-lääkkeen nyt kokonaan pois sekä pienentää Bisoprolol-beetasalpaajan annosta.

Riski sairastua sydän- ja verisuonitauteihin on osalle rintasyövän sairastaneista ja letrotsolia (tai muita aromataasinestäjiä) sen hoidoksi saaneista todennäköisempiä kuin syövän uusiutuminen, siksi tämä minunkin tutkimukseni tehtiin todelliseen tarpeeseen.

"Sydän- ja verisuonitautien riski oli ainakin yhtä suuri kuin rintasyövän uusimisen riski kymmenen vuoden seurannassa naisilla, joiden hormonireseptiivistä rintasyöpää oli hoidettu aromataasi-inhibiittorilla.

Yhdysvaltalaisen tutkimusryhmän tutkimasta 242 postmenopausaalisesta naisesta 78 prosentilla kardiovaskulaaristen tautien riski oli vähintään yhtä suuri kuin rintasyövän uusimisen. Mittareina tutkijat käyttivät muun muassa muokattua Framingham-pisteytystä.

Tutkijoiden mukaan syytä selittää muutama tekijä. Naisilla, joiden "sydämen ikä" oli yli 65 vuotta, oli 16 kertaa suurempi riski sydäntauteihin, kuin sitä "nuoremman" sydämen naisilla. 

Tutkijat laskivat "sydämen iän" pisteytystyökalulla riskitekijöiden ja naisen biologisen iän pohjalta.
Jos rintasyöpä oli hyväennusteinen (kasvain alle 2 cm tai stage 1), sydäntautien riski oli suurempi kuin syövän uusimisen. Tilanteessa, jossa kasvaimen histologinen gradus oli 1 tai 2 tahi jossa syöpä ei ollut levinnyt kainaloihin, kardiovaskulaarinen riski oli kolme kertaa suurempi kuin syövän uusimisriski.

Tutkijoiden mukaan kliinikoiden olisi syytä keskustella postmenopausaalisten, rintasyövästä toipuneiden naisten kanssa sydän- ja verisuonitautien vaaroista ja siitä, miten niitä voidaan ehkäistä." (Ahlblad 2009)


Tänään parantelen eilen piikitettyä rannevaltimoani kotona karvaisessa seurassa. Huomenna töihin taas.
Lähde:

Jaana Ahlblad 2009. Tietyillä potilailla sydänsairauksien riski suurempi kuin rintasyövän uusimisen. Suomen Lääkärilehti 30.10.2009.

http://www.laakarilehti.fi/uutinen.html?opcode=show/news_id=7990/type=1

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti