perjantai 24. tammikuuta 2020

Mä näitä polkuja tallaan...

Syöpäpolkuja nimittäin. Olen juuri tällä viikolla käynyt ties kuinka monensissa kontrollikuvissa (mammografia ja ultraääni) ja saanut helpotuksekseni niistä vain rasvanekroosi- ja kystalöydöksiä. Rekonstruktiorinnan yläosassa on kovia "resistenssejä", onneksi ne kuitenkin osoittautuivat vaarattomiksi, rasvansiirron jälkeen melko tavallisiksi rasvanekroosipateiksi. Pelko hiipii mieleen ja uni kaikkoaa aina kun jotain tuntuu jossain päin kroppaa, sille ei vaan näköjään voi mitään, vuosienkaan jälkeen. Kerran syöpäpotilas, aina pelokas.

Taysin rintasyöpäpotilaan hoitopolku, jota minäkin pääsin moniammatillisen työryhmän jäsenenä työstämään, löytyy muuten nyt netistä osoitteesta https://www.tays.fi/fi-FI/Palvelut/Syovanhoito/Rintasyopa/Rintasyopapotilaan_hoitopolku(94946). Kannattaa ehdottomasti käydä lukemassa, klikkailemassa linkkejä ja katsomassa videoita, etenkin jos asut Taysin ERVA-alueella. Alla hoitopolku vain kuvana, mutta nettisivulla voit klikata ao. tekstin auki harmaasta rastista.

Itse olen polullani jo Taysin seurannan jälkeisessä vaiheessa: "Seurannan päättyessä erikoissairaanhoidossa seuranta siirtyy perusterveydenhuoltoon (terveyskeskus tai työterveyshuolto tai toiveesi mukaan yksityissektorille). Erikoissairaanhoidosta laaditaan loppulausuntoon eli epikriisiin seurantaohjeet jatkoseurantaa varten. Seuranta-aikojen varaaminen perusterveydenhuollosta on sinun omalla vastuullasi. Sinulle ei siis tule erillistä kutsua kontrollikäynneille. Kuvantamisseurantaa suositellaan tehtäväksi edelleen säännöllisin väliajoin syöpätautien erikoislääkärin ohjeiden mukaan."
 
Taysin rintasyöpäpotilaan hoitopolku (kuvana). Lähde: https://www.tays.fi/fi-FI/Palvelut/Syovanhoito/Rintasyopa/Rintasyopapotilaan_hoitopolku(94946)

Verisyöpääni (essentiaalinen trombosytemia) kontrolloidaan parin viikon päästä otettavilla uusilla labroilla. Trombosyyttien ja leukosyyttien liiallinen tuotanto oli viimeksi yllättäen hillitympää kuin vuosiin, enkä lopulta sitten saanutkaan hematologiltani ET-diagnoosia ihan vielä. JAK2-mutaation kantajana on kuitenkin vain ajan kysymys, milloin diagnoosi varmistuu. Olisikohan sitten jo riittävän laaja diagnoosipaketti yhdelle ihmiselle, vai vieläköhän sitä saisi jonkun bonustaudin?

Olo on onneksi ihan ok, vaikka kaikenlaista "kivaa" on löytynyt ja hoidettu. Ehkä juuri se onkin oleellista: se, että taudit ovat löytyneet ajoissa ja ne on myös pystytty hoitamaan, toistaiseksi ainakin.

Nyt juuri paistaa ulkona aurinko, lunta kun vielä saataisiin tänne eteläänkin. Lapin lumille kun ei tänä talvena ole mahdollista lähteä suksimaan.

Oikein hyvää talven jatkoa!

1 kommentti:

  1. oho, olipas siinä "uusi" diagnoosi, vaikka ei vielä ihan ET olekaan, onneksi. Aika tavallista taitaa olla, että mutaatioiden, kuten tuo JAK2, syntysyytä ei tiedetä, eivätkä ne onneksi ole periytyviä.
    Minun verisyöpäni, AML, syntysyynä pidettiin rintasyöpähoitojeni yhteydessä saamiani hoitoja, siis sytostaatteja ja laajaa sädetystä. Liekö saamillasi vastaavilla hoidoilla mahdollisesti syytä sinun veritautiisi?

    Vaan oikein hyvää lopputalvea sinulle ja mukavaa jatkoa...

    VastaaPoista