perjantai 19. huhtikuuta 2024

Aneemista elämää

"Valkosolujen ja verihiutaleiden lukemat verenkuvassa normaalit. Hemoglobiini edelleen anemian puolella (101), mutta tuoreita punasoluja syntyy nyt tavanomaista enemmän. Rautavarastot ovat hyvät ferritiinilukeman perusteella." Näin lausui hematologini juuri ennen pääsiäistä otettuja labrojani. Hemoglobiinin raju romahdus on seurausta marraskuun lopussa aloitetusta Pegasys-interferonista, ei siis veritaudistani, johon sitä saan. Anemiaan kokeiltiin rautalisää, mutta se osoittautui turhaksi.

Tällaisilla aneemisilla arvoilla läksin pääsiäiseksi reissuun, ja kyllähän "heikossa hapessa" olemisen huomasi! Hiihtokilometrit jäivät itselläni erittäin maltillisiksi: pisin hiihtourakkani oli 12 kilometriä, ja ylämäet olivat aivan tuskaa. Kävelin lisäksi Pienen karhunkierroksen (12 kilometriä sekin) viimeisenä lomapäivänä upeassa kelissä ja hitaasta tahdista huolimatta (tai sen ansiosta?) selvisin kunnialla maaliin eli takaisin lähtöpaikkaani. Alla kuva Kuusamon Myllykosken kuohuista, suosittelen tätä lenkkiä lämpimästi; vastapäivään kiertäen sujuu talvisaikaan reitin pahin nousu mukavammin.


Oma kuntoni on periaatteessa ollut aika hyvä kaikista sairauksistani huolimatta, tämä aneeminen olo on jotain ihan uutta. Toki leikkausten, keuhkoembolioiden sekä flimmerin ja sydämen vajaatoiminnan aikaan on urheilusuoritukset pitänyt hetkeksi jättää terveemmille. Mutta sitten taas, kun niistä on toipunut, on päässyt jatkamaan entiseen malliin kaikkea. 

Nyt en ole ollut aina yhtä toiveikas kunnon (hemoglobiinin) palautumisen suhteen, aneeminen olo on ollut todella ahdistava (hemoglobiinini on aina aikaisemmin ollut erittäin hyvä, välillä liiankin korkea). On suorastaan pelottavaa ajatella, että en ehkä enää toivukaan entisiin harrastuksiini ja kotihommiini, joissa niissäkin tarvittaisiin vähintään kohtuullista toimintakykyä. 

No, interferonihoitoa jatketaan tästä anemiasta huolimatta ja toiveissa on, että pikkuhiljaa muutkin kuin leuko- ja trombosyytit saataisiin hyvälle tasolle, nehän ovat jo korjautuneet mukavasti. Toivossa on hyvä elää. 

PS. Blogissani on piipahtanut kävijöitä jo 701 045! Hurjaa!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti