perjantai 16. elokuuta 2013

Leena

TR1 Taidehallissa Tampereella avautuu huomenna Aki Roukalan valokuvanäyttely, joka koskettaa itseäni jo ennen kuin olen edes nähnyt sitä: nuorena rintasyöpään sairastunut Leena hävisi oman taistelunsa epäreilua vastusta vastaan.

En oikein usko, että kauniit kuvat tekisivät asiasta kovin paljon helpompaa tai lohdullisempaa hänen lapsilleen ja lähiomaisilleen, muistoja niihin toki sisältyy varmaan paljonkin. Meille muille, jotka emme häntä henkilökohtaisesti tunteneet, tulee kuvista varmasti aika erilaisia ajatuksia omista kokemuksistamme riippuen. Itse näen itseni kaimani tilalla liiankin helposti. <3
http://tr1.tampere.fi/wp/wp-content/uploads/2013/04/Leena-web.jpg
"Leena on muotokuvanäyttely rintasyöpään menehtyneestä ystävästä. Valokuvaterapiana alkanut projekti muuttui nopeasti traagiseksi muotokuvasarjaksi viimeiseen hengenvetoonsa valmistautuvasta nuoresta naisesta, joka katsoo lähestyvää kuolemaa suoraan silmiin. Kauniista sinisistä silmistä heijastuu uskomaton määrä voimaa, mutta myös sanoinkuvaamatonta kauhua ja tuskaa. Kuinka äiti voi hyvästellä pienen lapsensa?

“Leena tahtoi että pysähtyisimme ja ymmärtäisimme läheistemme arvon, ennen kuin on myöhäistä. Tämän näyttelyn tarkoitus on synnyttää uutta rakkautta poismenneen tilalle. On ihmeellistä, kuinka epäitsekkäitä tekoja ihminen voi tehdä viimeisillä voimillaan.”

Aki Roukala on hailuotolainen valokuvaaja, jonka ensimmäinen yksityisnäyttely Leena on. Roukala on tullut tunnetuksi työskenneltyään pitkään mm. Image-lehden valokuvaajana. Hän on tuttu nimi monen suomalaisen eturivin artistin kuvien takaa."

Näyttely on esillä Tampereen TR1 Taidehallissa 17.8.–29.9.2013 ja Oulun taidemuseossa 25.1.-6.4.2014.


Lähde: http://tr1.tampere.fi/17-8-29-9-leila-aki-roukalan-valokuvia/

8 kommenttia:

 1. Leena oli työkaverini, aina ihana ja aurinkoinen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lämmin osanottoni sinulle ja hänen läheisilleen. Liian varhain joutui lähtemään.

   Kauniit ja koskettavat kuvat ovat erityisesti teille Leenan tunteneille ihania, melkein eläviä muistoja täynnä.

   Poista
  2. Myös minä sain ilon tutustua Leenaan työn merkeissä aiemmin. Niin iloinen, elämänmyönteinen ja lämmin ihminen. Omakotitalo projekti Hailuotoon oli yksi suurista ihmettelyni aiheista. Mutta kodista tuli kaunis, tyylikäs ja lämminhenkinen, kaikkea sitä, mitä he miehensä kanssa halusivat luoda kodistaan.

   Poista
 2. Ok, tarvitseekin sitten tulla Tampereelle syyskuun aikana, että ehtisi nähdä tämän näyttelyn. Olin jo päättänyt aiemmin tulla katsomaan, mutta en tiennyt että Leena kuoli rintasyöpään.
  Viestitellään...jos vaikka osuttaisiin yliopistolounaalle.
  Heidi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tervetuloa Tampereelle! Toivottavasti onnistutaan sovittamaan aikataulut. :-)

   Oli kiva tutustua, mukavaa syksyn jatkoa sinulle ja otuksille!

   Poista
 3. Olin eilen Oulun Taidemuseolla katsomassa vaikuttavia kuvia ja kuulemassa taustoja niihin. Uskomattoman kaunis tarina, joka tuli voimakkaasti uniin. Olin taas niin kiitollinen omasta, toistaiseksi onnekkaammasta polustani saman sairauden kanssa. Oma taakka tuntuu Leenan kohtalon rinnalla aivan siedettävältä kantaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vaikuttava ja vakavaksi vetävä näyttely. Olen suruissani kaikkien nuorten naisten sairastumisista. Kun on vielä kysessä nuori äiti, jolla on pieniä lapsia, surullisuus tuplaantuu. Niin väärin.

   Poista