keskiviikko 30. huhtikuuta 2014

Vapunaluslukemisia

Sairauslomalla on ollut aikaa lukea, intoakin ajoittain. Tuoreimmat lukemiseni ovat ilmestyneet tässä tänään päättyvässä kuussa, ihan loistavia molemmat!

Kävin nimittäin Kirjan ja ruusun päivänä shoppailemassa paikallisessa kirjakaupassa ja sain Tommy Hellstenin uusimman kylkiäiseksi Anna-Leena Härkösen spesiaalipainoksen. Olen nyt nautiskellut kirjat pieninä palasina, ajatuksen kera, yrittänyt ainakin kovasti olla ahmimatta.

Kirja: Kun uskot unelmiisi, alat kasvaa niitä kohti (Tommy Hellsten)Hellstenin uusin koostuu lyhyistä, runomaisista ajatelmista ja kirjailijan omista kuvista. Nopeasti luetuista, mutta pitempää pohdintaa kestävistä ajatuksista. Hellstenin mukaan rohkeus elämänmuutokseen kasvaa hiljaisessa, levollisessa läsnäolossa, ei kauhean hektisellä touhuamisella, missä ei ole ajatus mukana. Hän rohkaisee lukijaa ottamaan elämänsä tosissaan: Kun uskaltaa uskoa unelmiinsa, väistämätön tapahtuu - ja unelmat alkavat pikkuhiljaa toteutua!

Tässä muutama helmi Hellstenin kirjasta:

"Emme tule onnellisiksi vasta sitten,
kun olosuhteet ovat mielestämme oikeat.
Ne ovat jo oikeat.
Onnellisuus syntyy tämän oivaltamisesta."

"Mitä syvemmällä on käynyt epätoivossa ja kauhussa,
sitä herkemmin sielu virittyy aistimaan elämän suurta sinfoniaa. 
Ilo syntyy syvissä vesissä."

"Tänäänkään en voi täysin valita, mitä minulle tapahtuu.
Mutta voin valita, miten suhtaudun siihen, mitä minulle tapahtuu."

"Rohkeus saa tekemään asioita, joihin en uskonut pystyväni.
En ollutkaan sitä, mitä luulin. 
Olin enemmän."

"Rohkeus on pelosta noussut valkea kotka."
 
Härkösen kirjasta on jo netissä ainakin yksi arvostelu, johon voin yhtyä. Juuri se, että kirja ei ehkä ole ihan viimeiseen asti hiottu, tekee siitä rehellisen. Asiat sanotaan, niin kuin ne ovat. Lyhyitä, elämänmakuisia novelleja on suorastaan nautinnollista lukea, nauroin välillä ääneen parhaissa kohdissa. Ja ihailin taitoaan sanoa asiat lyhyesti. Tässä pari poimintaa kirjasta:

Entä jos puutarhanhoito ei kiinnosta?

Älä hanki puutarhaa.

(Ja tämä oli siis koko novelli. Lyhyt ja ytimekäs.)

Kirjan ajankohtaisuudesta kertoo mm. seuraava pätkä, josta tosin olen hieman eri mieltä: Facebook on myös ihan loistava vertaistukialusta, kun sitä käyttää oikein (A-L H ei ole itse FB:ssä, joten annettakoon anteeksi hänelle!):

"Ihmisellähän on tapana kirjoittaa päiväkirjaa lähinnä silloin, kun menee päin helvettiä. Jos lapsenlapset myöhemmin lukevat minunkin merkintöjäni, niin ajattelevat takuulla, että kylläpä oli mummolla kamala elämä. 

Toisin on Facebookin kanssa. Sinne raportoidaan iloiset asiat, mieluiten vähän kateutta herättävät. Vertaistukea ei kuulemma Facebookista haeta. Miksi ei? Tulisi halvaksi. Vai pelkäävätkö ihmiset, että eivät saa tarpeeksi peukutuksia, jos he narisevat jostain?"

Tykkäsin tosi paljon älykkäistä huomioista mm. mitä tulee vaihdevuosiin, eroihin, miesten käyttäytymiseen kotitöiden suhteen jne. Kannattaa ehdottomasti yrittää etsiä tämä kirja jostain tiskin alta, hyllystähän sitä ei saa. Hellsten kannattaa laittaa varaukseen tai ostaa omaan hyllyyn, jos sinne vielä mahtuu. :-)

KLARA VAPPEN!


Lähteet:

Tommy Hellsten 2014. Kun uskot unelmiisi, alat kasvaa niitä kohti. Minerva Kustannus Oy. Helsinki.
Anna-Leena Härkönen 2014. Takana puhumisen taito. Kirjakauppaliitto. Helsinki.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti