keskiviikko 18. helmikuuta 2015

Ajankohtaista asiaa aalloista

Sillä välin, kun normaalit ihmiset istuvat päiväkahvikuppostensa ääressä, juon minä vesipullosta helpotusta äsken alkaneeseen kauheaan hikiaaltoon. Kahviin en aamun jälkeen sorru kuin poikkeustapauksissa, niin kovasti se osaltaan hikiaaltoja lisää. Kahvitaukojakaan en ole pitänyt töissä enää puoleentoista vuoteen. Tuntuisi ihan kummalliselta mennä istumaan taukotilaan, kun ei juo kahvia. Sama ilmiö kuin menisi tupakoitsijoiden kanssa ulos tupakalle, kun ei itse polta. Siksi nyt pikapikaa kahvitauon sijasta tämä kirjoitus. Hetki sitten sähköpostiin ilmestyneen uuden Potilaan lääkärilehden tutkimusjutusta, joka suorastaan hyppäsi silmiini, on nimittäin ihan pakko kopsata tänne pari kohtaa:

"Yleisen käsityksen mukaan kuumat aallot kiusaavat 70–80 prosenttia naisista, mutta varsin hankalia ne ovat vain 20 prosentilla. Hikoilun on ajateltu kestävän tavallisimmin noin 2–5 vuoden ajan, mutta tiedelehti JAMA:ssa julkaistun tutkimuksen mukaan kuumat aallot voivat kestää jopa 14 vuotta." - Taidanpa kuulua siihen 20 %:n joukkoon lääkkeillä tehtyine vaihtareineni.

"-- Keskimäärin vaihdevuosien oireet kestivät yli seitsemän vuotta. Viimeisten kuukautisten jälkeen ne jatkuivat keskimäärin 4,5 vuotta. Kaiken kaikkiaan oireet kestivät kauan siksi, että ne alkoivat jo ennen kuukautisten loppumista." - Seitsemän HIKISTÄ vuotta.

"Tutkimuksessa havaittiin myös, että mitä aikaisemmin vaihdevuodet alkoivat, sitä todennäköisemmin ne kestivät pidempään. Naisilla, joilla kuumat aallot alkoivat ennen kuukautisten loppumista tai joilla oli perimenopaussi, oireet kestivät keskimäärin 11,8 vuotta. Pahimmillaan oireet saattoivat kestää 14 vuotta." - 14 vuotta!!! APUA!!!

"Kuuma aalto alkaa voimakkaalla sisäisellä lämmön tuntemuksella ja tätä seuraa lämmön nopea haihtuminen ihoverisuonten laajenemisen seurauksena. Ihon lämpötila nousee. Seurauksena on voimakas hikoilu etenkin ylävartalon ja niskan alueella sekä punastuminen. Usealla naisella on samanaikaisesti sydämen tykytystä ja kasvojen punotusta – olo tuntuu ahdistavalta. Lämmön haihtuessa voi ilmetä palelun tunnetta ja iho saattaa tuntua nihkeältä. Vaihdevuosioireiden vuoksi kannattaa mennä lääkäriin vasta kun oireet alkavat haitata merkittävästi jokapäiväistä elämää." - Paitsi ettei siellä lääkärissä kauheasti helpotusta ole meikäläisille luvassa.

- No, nyt meni tätä koostaessa jo aaltokin ohi...

Aurinkoista keskiviikkoa!

PS. Se, miksi tämä iski silmään, johtuu osin siitä, että luen parhaillaan iltalukemisekseni Duodecimin julkaisemaa vaihdevuosikirjaa. Ostin sen viime viikolla Duokkarin kaupasta itselleni, vaikka olen jo aiemmin lukenut sen kertaalleen.

Lähde:

Johanna Nykopp 2014. Kuumat aallot kestävät luultua kauemmin. Potilaan lääkärilehti 18.2.2015.  http://www.potilaanlaakarilehti.fi/uutiset/kuumat-aallot-kestavat-luultua-kauemmin/#.VOSETE0cSlI

Lisäys 19.2.: Oli pakko tulla linkkaamaan tänne vielä huomattavasti positiivisempi vaihdevuosijuttu: http://ellit.fi/liikunta-ja-terveys/terveys/vaihdevuodet-ota-ilo-irti - Yritetään! :-)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti