keskiviikko 4. helmikuuta 2015

Not beyond us

Ei todellakaan, vaan meidän kaikkien elämässä enemmän taí vähemmän. Nimittäin SYÖPÄ. Kauhea sana, jolla on paha maine. "Hyvää syöpäpäivää!" -toivotus kuulostaa sekin ihan kaamealta. Kuka ihme haluaa juhlia jotain niin inhottavaa ja pelottavaa kuin syöpä? Miksi ihmeessä teemapäivä, eikö olisi parempi vain lakaista pois silmistä ja mielestä mokoma inhotus? Tänään sitä kuitenkin taas vietetään, maailman syöpäpäivää. Teemana on tänä vuonna "Not beyond us".

Maailman syöpäpäivän teemana on tänä vuonna syöpään liittyvien myyttien rikkominen. Siksi mm. Syöpäjärjestöjen tavoite on tarjota oikeaa tietoa potilaalle ja heidän omaisilleen. Syöpä ei saa enää 2010-luvulla olla tabu kenellekään eikä sillä saa pelotella turhaan ketään, mutta on tärkeää puhua syöpätaudeista niiden oikeilla nimillä, niin inhottavilta kuin ne kuulostavatkin.

Syöpämyyttien murtamisen voi itse kukin aloittaa vaikka seuraavista:

Myytti: Syövästä ei voi puhua. Todellisuus: Syövästä puhuminen voi olla vaikeaa, mutta se voi auttaa potilasta selviytymään paremmin sairaudestaan. Kun syövästä puhutaan enemmän, tietoisuus syövästä kasvaa ja ihmiset osaavat paremmin tunnistaa sairauden oireita ja hakeutua hoitoon.
 
Myytti: Syöpää ei voi epäillä oireiden tai löydösten perusteella. Todellisuus: Monissa syövissä on oireita, joiden varhainen toteaminen edesauttaa potilasta selviytymään sairaudestaan.
 
Myytti: Syövälle ei voida mitään. Todellisuus: Kolmasosa yleisimmistä syövistä voidaan ehkäistä.
Sairastumisriskiin voi vaikuttaa omilla elintapavalinnoillaan, esimerkiksi välttämällä tupakkaa ja alkoholia. Lisäksi kannattaa syödä terveellisesti ja liikkua.

Hyvää syöpäpäivää, ystävät!


Lisää lukemista löytyy netin kätköistä, mm. täältä: http://www.worldcancerday.org/resources

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti