maanantai 13. huhtikuuta 2015

Akuuttia asiaa systeemitaudistamme

Televisiosta tulee tasaiseen tahtiin rintasyöpään liittyviä asiaohjelmia. Niin tänäänkin. Akuutissa päästiin kurkistamaan Radiukseen erään syöpäsiskon matkassa, ja tavattiin myös Taysin tutkiva onkologi, osastonylilääkäri Minna Tanner. En malta olla kommentoimatta tätäkin ohjelmaa.

Asiallinen ohjelma tärkeästä asiasta: "Rintasyövän toteaminen mahdollisimman varhain on erittäin tärkeää, ettei syöpä pääse leviämään verenkiertoon. Leviämättömän rintasyövän ennuste on hyvä, mutta sillä on ikävä taipumus uusia jopa 30 vuoden jälkeen diagnoosista. Nykyiset hoitosuositukset eivät ohjeista jahtaamaan oireettoman rintasyöpäpotilaan etäpesäkkeitä muualta kuin rinnoista. Pitäisikö hoitosuosituksia muuttaa?"

Potilaana kantani on se, että pitäisi, mutta jos yritän ajattella asiaa objektiivisesti (mikä ei kylläkään tällä kokemuksella oikein meinaa onnistua...), en ole asiasta ihan niin varma: vanha totuushan on, että vain se on terve, jota ei ole tutkittu tarpeeksi. Tutkiminen aiheuttaa tuskaa ja pelkoa, ja jos parantavaa hoitoa ei ole olemassa, miksi vaivautua maksamaan kalliita magneetti- ym. tutkimuksia?

Potilas-veronmaksaja ei sen sijaan euroja siinä vaiheessa mieti, kun kyse on omasta terveydestä. Omasta elämästä. Jos nopeampi hoidon aloittaminen antaa lisäaikaa ja helpottaa oireita, on laajempi ja tarkempi seurantakuvaus maksanut itsensä takaisin korkojen kera. Monissa tapauksissa kyseessä on paitsi potilaan elämä, myös lasten äidin elämä, puolison elämä, läheisen sukulaisen, ystävän elämä. Kuka sen arvottaa?

Nykyisten hoito-ohjeiden mukaan rintasyövän etäpesäkkeitä ei kannata tarkkailla oireettomilta potilailta, vain rinnat tutkitaan palpoimalla ja perinteisemmin kuvantamismenetelmin (mammografia ja ultraääni). Tutkimukset ovat osoittaneet, että laajemmista tutkimuksista ole hyötyä, koska levinnyttä rintasyöpää ei kuitenkaan pystyttäisi parantamaan.

Minna Tanner selittää rintasyövän systeemisen luonteen hyvin ja selkeästi: "– Katsotaan, että rintasyöpä on systeemitauti, jossa se, mitä nähdään etäpesäkkeinä, on vain jäävuorenhuippu. Eikä se, että me saadaan joku etäpesäke kiinni varhaisessa vaiheessa johda mihinkään muuhun kuin siihen, että potilasta hoidetaan oireettomassa vaiheessa etäpesäkkeisessä taudissa. Silloin me viedään elämälaatua pois, mutta ei saada lisää elämää potilaalle."

Varhainen toteaminen on erittäin tärkeää, ettei syöpä pääse leviämään. Leviämättömän rintasyövän ennuste on hyvä, mutta sillä on ikävä taipumus uusia pitkän ajan (esimerkiksi itselläni 11 vuoden!) jopa 30 vuoden jälkeen diagnoosista. Minna Tanner selittää syöpäsolujen uinumista: "– Nykyisin ajatellaan, että syöpäsolut menevät luuytimeen piiloon ja ovat siellä hiljaisena kunnes ikään kuin pompsahtavat pintaan eli syöpäsoluja on jäljellä siellä kropassa." Etenkin hormonipositiiviset rintasyövät saattavat uinua pitkäänkin, mutta heräävät sitten osalla potilaista uudestaan.

Levinnyttä rintasyöpää ei nykytiedon valossa ja nykyisin lääkkein pystytä parantamaan, eikä etäpesäkkeiden poistaminen leikkaamalla paranna potilasta. Näkyvät etäpesäkkeet ovat merkki siitä, että se on tautia on joka puolella kroppaa ja verenkierrossa. Nykyiset hoitosuositukset etäpesäkkeiden seurannasta on tehty vanhojen tutkimusten perusteella silloin, kun kuvantamismenetelmät eivät vielä olleet yhtä kehittyneitä kuin nyt (esimerkiksi magneettikuvausta ja tietokonetomografiaa ei ole käytetty vielä pitkään) ja rintasyöpää hoidettiin vanhoilla lääkkeillä.

Tannerin mukaan "Täytyy muistaa, että tällä tavalla potilaita ei ole kovin pitkää aikaa Suomessa hoidettu. Eikä meillä kenelläkään ole raudanlujaa käsitystä minkälaisia tauteja ne ovat, jotka uusivat näiden meidän nykyisten hoitojen jälkeen. Seurantaohjelmaa ei voida muuttaa ilman tutkimusnäyttöä. Etäpesäkkeiden seurannan hyödyllisyys pitää tutkia uudestaan." 

Jos tällaiseen tutkimukseen pyydetään mukaan, kannattaa mennä. Kyseessä on salakavala tauti, ja tiedän, että syöpäsoluja on uinunut omassakin kropassani jo aika pitkään ja uinuu varmaan edelleen. Toivottavasti syöpäsolut pysyvätkin unessa, kun eivät saa estrogeeniä kasvaakseen. 


Lähde:

Nina Malmberg 2015. Rintasyövän etäpesäkkeitä ei etsitä. http://yle.fi/aihe/artikkeli/2015/04/13/rintasyovan-etapesakkeita-ei-etsita (13.4.2015) 

Katso Akuutti YLEn Areenassa: http://yle.fi/aihe/ohjelma/akuutti-1342015

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti