torstai 8. lokakuuta 2015

Kontrolli numero 2 onnellisesti ohi!

Kolmivuotiskontrolliuutiset ovat siis hyviä, paitsi lannerangan osalta, jossa luuston tiheys indikoi osteopeniaa eli lantion luusto on jonkun verran haurastunut. Onneksi ei sentään osteoporoosiin asti. Osin sydänvaivoista, osin osteopeniasta ja osin kolme vuotta sitten annetusta jatkohoito-ohjeesta johtuen ensi viikolla vaihtuu letrotsoli tamofeeniin. Samalla jäävät Procren-piikit historiaan. 

Tamot ovat minulle jo vanhastaan tuttu lääke, jonka ei pitäisi olla yhtä rankka keholle kuin nämä nykyiset ovat olleet. Toivottavasti. Ainakin sydän ja luusto tulevat kiittämään lääkkeen vaihtamisesta, kuten Lancetissa julkaistusta kuvastakin ilmenee. :-)
http://www.download.thelancet.com/journals/lanonc/article/PIIS1470-2045%2802%2900711-8/fulltext
Tämän vuoden tammikuussa ilmestyneessä Duodecim-lehdessä oli myös tosi hyvä artikkeli rintasyövän liitännäislääkehoidoista, myös tamoista, ja pääosin hyvin positiivisia asioita: "Tamoksifeeni on antiestrogeeni, jota on käytetty rintasyövän hoidossa yli 30 vuotta. Tamoksifeeni soveltuu kaikenikäisille ja on standardihoito premenopausaalisille potilaille. Se sitoutuu syöpäsolun estrogeenireseptoriin ja estää estrogeenin vaikutuksen. Sitä käytetään 20 mg:n vuorokausiannoksena yleensä viiden vuoden ajan (1, 2). Tamoksifeeni saattaa aiheuttaa hikoilua, kuumia aaltoja ja painon nousua. Vakavimmat haitat ovat laskimotukosriski ja kohdun endometriumkarsinoomariski (2). Vakavien haittojen vaara on kuitenkin vain muutaman prosentin suuruinen. Jos potilaalle suunnitellaan elektiivistä leikkausta, suositellaan tamoksifeenilääkitys tauotettavaksi noin neljä viikkoa ennen leikkausta tukosriskin takia. Sairastettu laskimotukos on vasta-aihe. Tamoksifeeni käyttäytyy joko antiestrogeenisesti tai estrogeenisesti kohdekudoksen mukaan. Tamoksifeenin vaikutus on estrogeeninen valtimon seinämässä ja luustossa, se vaikuttaa pääosin edullisesti lipidiprofiiliin ja saattaa suojata iskeemisiltä sydänsairauksilta. Postmenopausaalisilla potilailla tamoksifeeni ei aiheuta osteoporoosia vaan saattaa parantaa luun tiheyttä. Premenopausaalisten potilaiden luuston tiheyttä tamoksifeenihoito ei kuitenkaan juuri muuta." - Onneksi ei myöskään heikompaan suuntaan!

Seuraava kontrolli sitten ensi vuonna, meidän kakkoskierrosta käyvien onni on päästä kontrolliin joka vuosi. Loppuun vielä pieni "kevennys" erään jenkkisiskon blogista:
Lähde:
 
Riikka Huovinen, Päivi Auvinen, Johanna Mattson ja Heikki Joensuu 2015. Rintasyövän liitännäislääkehoidot. Duodecim 2015;131(1):23-28. (Tekstissä suluissa olevat numerot viittaavat artikkelin lähdeluetteloon)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti