keskiviikko 8. kesäkuuta 2016

Uunituoretta rintasyöpätutkimusrintamalta

Viime viikon perjantaina alkaneessa syöpäkonferenssi ASCOssa (American Society of Clinical Oncology) on julkaistu lukuisia uusia syöpätutkimuksia. Chicagossa pidettävän konferenssin otsikko on tänä vuonna Collective Wisdom, kollektiivinen tieto. Sitä juuri syövän hoidossa tarvitaan, sekä tutkijat, lääkärit että me potilaat
 
Lähes tuhannen potilaan tutkimus osoitti, että rintasyöpäpotilaiden kainaloimusolmukkeita ei tarvitse yleensä poistaa, vaikka syöpä olisi levinnyt vartijaimusolmukkeisiin. Tämä voi merkitä muutosta hoitokäytäntöihin, sanoo patologian professori Olli Carpén.
 
Kainaloimusolmukkeiden poisto rintasyöpäpotilaalta ei ole tarpeellista, vaikka tauti olisi levinnyt vartijaimusolmukkeisiin. Tulos ilmeni kymmenen vuoden satunnaistetussa seurantatutkimuksessa, jossa oli mukana yli 900 potilasta. 

Tulos saattaa muuttaa rintasyöpäpotilaiden hoitokäytäntöjä ja patologian laboratorion työnkuvaa.
Vartijaimusolmuketutkimus on tärkeä osa rintasyöpäpotilaan hoitoa. Nykykäytännön mukaan potilaalta otetaan leikkauksen aikana näyte, joka toimitetaan saman tien patologian yksikköön tarkastettavaksi niin sanottuun jääleike- eli pikaleiketutkimukseen.

Tulos selviää 30–60 minuutissa. Leikkaussalin työntekijöille aika voi olla tyhjäkäyntiä. Jos vartijaimusolmukkeessa todetaan metastaasi, potilaalta poistetaan myös kainalon muut imusolmukkeet. Jos syöpä ei ole levinnyt, operaatio päättyy.

– Rintasyövän vartijaimusolmuketutkimukset kuormittavat patologian yksiköitä, koska näitä leikkauksia on paljon. Vastauksen odotus hidastaa leikkaustiimin toimintaa ja patologialla tarvitaan lääkärien ja hoitajien päivystysvalmius, kuvaa patologian professori Olli Carpén Helsingin yliopistosta ja Huslabista. 

Patologian päivystyskuormitus vähenisi

ASCOssa julkaistussa tutkimuksessa ilmeni, että kainaloimusolmukkeita ei ole tarpeen poistaa rutiinisti. Paikallisen uusiutumisen tai elinajan välillä ei ollut eroa, poistettiin kainaloimusolmukkeet tai ei. Kaikki tutkimuksen potilaat saivat joka tapauksessa leikkauksen jälkeisen sädehoidon.

Tutkimuksesta on julkaistu aiemmin viiden vuoden seurantatulokset, joissa ei myöskään todettu eroa ryhmien välillä. Tuloksiin on kuitenkin suhtauduttu varauksellisesti, koska rintasyöpä voi uusiutua pitkänkin ajan päästä.

Olli Carpén arvioi, että uudet tulokset voivat johtaa hoitokäytäntöjen muutokseen. Käytännössä tämä tarkoittaa, että vartijaimusolmukkeet edelleen poistettaisiin, mutta ne tutkittaisiin myöhemmin. Patologian päivystyskuormitus vähenisi ja leikkaussalin henkilökunnan aika vapautuisi muihin tehtäviin poiston jälkeen.

– Nämä ovat tärkeitä asioita sen vuoksi, että patologialle on tulossa koko ajan uusia tutkimuksia. Ainoa tapa ottaa uutta käyttöön resursseja lisäämättä on se, että luovutaan jostain vanhasta, joka ei ehkä enää olekaan mielekästä, Carpén sanoo.


Lähde (suora lainaus):
 
Minna Pihlava 2016. Helpotusta patologeille ja kirurgeille: kainaloimusolmukkeita ei tarvitse yleensä poistaa. Summa 8.6.2016. https://summa.talentum.fi/article/mu/uusimmat/helpotusta-patologeille-ja-kirurgeille-kainaloimusolmukkeita-ei-tarvitse-yleensa-poistaa/304463

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti