sunnuntai 7. tammikuuta 2018

Hyvää uutta vuotta!

Vuosi on vaihtunut taas. Joulu juhlittu ja arkeen palattu. Onneksi arki jatkuu ennallaan, eli työsopimus tuli kuin tulikin taas. :-) Nyt peräti kahdeksi vuodeksi, elämäni pisin työsopimus!

Vuodenvaihde pistää aina miettimään asioita, osa ihmisistä tekee myös isoja tai pieniä lupauksia. Itse en ole enää kauheasti viime vuosina luvannut mitään, lähinnä toivonut: Terveyttä itselle ja muille. Toimintakykyä ja mahdollisuuksia toteuttaa asioita, joita haluan tehdä. Mukavia hetkiä ystävien ja läheisten kanssa, niin arjessa kuin juhlassakin. Onnea ja onnellisuutta enemmän kuin epäonnea ja onnettomuutta. Rohkeutta.

– Onnellisuus ja rakkaus ovat hyvin yliarvostettuja, minä uskon ystävyyteen ja merkityksellisyyteen. Ne ovat molemminpuolisia, kestäviä asioita ja ne ovat myös hyvin naiseuden ytimessä. Rohkeutta naisille toivoisin, rohkeutta elää. Näin sanoo Hilkka Olkinuora, suuresti arvostamani nainen. Luen parhaillaan eroni jälkeen hankkimiani kirjoja uudestaan. Miten viisas nainen hän onkaan!

Huomaan tajuavani asioita taas hieman uudella tavalla. Tajuan muun muassa sen, että toiveeni ovat myös tärkeimmät arvoni. Arvostan asioita, joita toivon itselleni ja muille. Ja toisaalta en pysty arvostamaan ihmisiä, joiden toiveet ja arvot eroavat kovasti omistani. Jos esimerkiksi jollekulle toiselle on tärkeintä elämässä vain pitää hauskaa tai tehdä hullun lailla töitä, en pysty ymmärtämään enkä arvostamaan sellaista. Pelkkä hauskanpito tai yletön työnteko eivät ole minulle tärkeitä arvoja. Toki niitäkin pitää olla elämässä molempia, mutta ne eivät nouse kärkiviisikkooni.

Toiveet ja teot. Miten ne menevät yhteen? Teenkö itse aktiivisesti asioita, jotta toiveeni ja arvoni toteutuisivat? Vai toiminko juuri päinvastoin? "Tee se, mitä arvelet katuvasi vähemmän" neuvoo Hilkka Olkinuora kirjassaan Nyt, aina. Erittäin hyvä ohje meille kaikille. Vaikeita päätöksiä on välillä pakko tehdä itse kunkin, ja niiden tekemisessä on hyvä muistaa tuo lause. Samoin kuin omat arvonsa ja toiveensa, ja toimia niiden suuntaisesti.

Olen itse päässyt toteuttamaan toiveitani tänään - olin hiihtämässä.
 

Tervettä ja toimeliasta uutta vuotta!


Lähteet:

Hilkka Olkinuora naiseuden ytimessä. YLE. Akuutti 26.10.2015.
https://yle.fi/aihe/artikkeli/2015/10/26/hilkka-olkinuora-naiseuden-ytimessa
Hilkka Olkinuora 2009. Nyt, aina. Pieni katumusoppi. Helmi Kustannus.

2 kommenttia:

  1. Hyvää alkanutta vuotta sinulle! Kiitos kirjoituksestasi, erityisesti Olkinuora-lainauksista. Lämmöllä al

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, A-L! Samoin sinulle! Kiva, että käyt lukemassa harventuneita tekstejäni. Hilkan kirjoja suosittelen lämpimästi. Uudessa tekstissäni myös lainaus, eri kirjasta.

      Poista