maanantai 19. elokuuta 2019

Hoitopolkua ja polun vartta

Hei pitkästä aikaa!

Kesä meni nopeasti ja mukavasti. Syksy on jo saapumassa. Kaikki on (kai) ihan hyvin. :-)

Tässä ensin edellisen hoitopolkuni alkumatkalla huhtikuussa 2012 hiihtoretkellä talvisissa maisemissa kuvaamani maisema lauantaiselta vaelluslenkiltä; testasimme miesystäväni kanssa uusia vaelluskenkiä Hervannan Suolijärvellä: hyvin toimivat ja oli muutenkin mukavaa. Kengät pääsevät tositoimiin muutaman viikon päästä Lapissa. Olen jo pitempään haaveillut Lapin reissusta ruska-aikaan, ja nyt se on toteutumassa. Kannattaa haaveilla. Tunturipolut kutsuvat.
 
Olin tänään pitkästä aikaa mukana PSHP:n Rintasyövän hoitopolkupalaverissa, nyt saatiin jo polustakin valmista. Julkaisua odotellessa... Linkkaan sitten uuden hoitopolun (joka on siis meille potilaille tarkoitettu, hoitoketju oli enemmän ammattilaisten juttu) tänne, kun se on julkaistu netissä. Vanhaan (huomattavasti ylimalkaisempaan!) hoitopolkuun voi käydä tutustumassa osoitteessa https://www.tays.fi/fi-FI/Palvelut/Syovanhoito/Rintasyopa/Rintasyopapotilaan_hoitopolku(59857)

Vielä enemmän suosittelen teille syöpäsiskoni Päivi Sepän syöpäpolun varrella syntyneitä upeita runoja, jotka on juuri julkaistu Suomen syöpäpotilaiden Potilaan kynästä -nettipalstalla osoitteessa https://www.syopapotilaat.fi/ajankohtaista/blogit/potilaan-kynasta-runoja-syovan-keskelta/. Jaan tässä hoitopolun loppumetreillä syntyneet kaksi runoa, ne koskettavat nyt tässä vaiheessa itseäni eniten. Alkupään runot kannattaa myös käydä lukemassa, ne kuvaavat tosi hyvin sairastuneen mietteitä ja tuntemuksia. Hoitopolun tallaaminen ei ole helppoa eikä kivutonta, mutta lopussa paistaa useimmilla aurinko. Maalinauhan katkaiseminen on tällä matkalla erityisen upeaa!

Aurinko varjojen takana

Olin liian heikko
olemaan vahva.
Olin liian väsynyt
hymyilemään.
Olin epävarmuuden ympäröimä
voimatta vaikuttaa.
Heikko, väsynyt ja voimaton
aurinko varjojen takana.

Rypistyneet vaatteet lattialla,
pölyt ikkunalaudalla,
lukemattomat lehdet eteisessä,
käsittelemätön suru sydämessä.

Heikoimmalla hetkellä
viimeisillä sielun voimilla
särkyneellä äänellä sisälläni
Näin sen

Auringon varjojen takana


Pääsin maaliin
 
Polku, jolle jouduin
oli vaikea
Siinä oli mutkia,
kantoja, kuoppia.
Se tuntui alussa
loputtoman pitkältä.
Mutka kerrallaan,
päivä kerrallaan,
kävin polkuni,
kärsin vaikeudet
ja huonot hetket.
Perillä mietin että
paljon jaksoin
ja tuli päivä kun pääsin maaliin.

Onnea hoitopolullesi. Toivon, että aurinko paistaa ja sinäkin pääset maaliin.

Lähteet:

Päivi Seppä 2019. Potilaan kynästä: Runoja syövän keskeltä. Julkaistu 19.8.2019. https://www.syopapotilaat.fi/ajankohtaista/blogit/potilaan-kynasta-runoja-syovan-keskelta/

Taysin internetsivut. Rintasyöpäpotilaan hoitopolku. Päivitetty 16.1.2019. https://www.tays.fi/fi-FI/Palvelut/Syovanhoito/Rintasyopa/Rintasyopapotilaan_hoitopolku(59857)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti