keskiviikko 20. huhtikuuta 2016

5000 meni rikki toissa vuonna

Nimittäin 5000 uutta rintasyöpädiagnoosia: vuonna 2014 diagnosoitiin uusia rintasyöpiä yhteensä 5008. Siskojen "5000"-taideprojekti oli siis enemmän kuin ajankohtainen.

Yhteensä kaikkiin syöpiin sairastui noin 32 300 suomalaista vuonna 2014. Naisia ja miehiä sairastui lähes yhtä paljon. Tässä syöpärekisterin kuva naisten syöpien kasvutrendeistä:

Kuva: http://www.cancer.fi/syoparekisteri/tilastot/grafiikkaa-syovan-yleisyydesta/tapausmaarat-naiset/
Rintasyöpään sairastuneiden naisten määrä on kasvanut noin 2,5 prosenttia vuodessa vuodesta 2000 alkaen. Merkittävin syy taudin yleistymiseen on väestön ikääntyminen. Sairastumisen riskiä lisäävät ylipaino ja alkoholinkäyttö. Toisaalta liikunnan harrastaminen voi suojata rintasyövältä. Vaihdevuosioireisiin käytetty estrogeenin ja keltarauhashormonin yhdistelmä lisää hieman sairastumisen riskiä. - Ja toisaalta - kuten me kaikki rintasyöpäläiset tiedämme - monilla ei ole yhtään yleisesti tunnettua riskitekijää...

– Rintasyövän syntymiseen tarvitaan useita tekijöitä, joita kaikkia ei ehkä vielä tunneta, mutta jopa kolmannes rintasyövistä voitaisiin välttää, mikäli yksikään nainen ei olisi ylipainoinen eikä joisi alkoholia, ja harrastaisi lisäksi runsaasti liikuntaa, sanoo Syöpäjärjestöjen ylilääkäri Riikka Huovinen.

Uudet syöpätilastot sisältävät ensimmäistä kertaa eri syöpien 10 vuoden eloonjäämisluvut. Syöpäjärjestön mukaan eloonjäämistä on hyödyllistä pystyä ennustamaan pidemmälle ajanjaksolle kuin viisi vuotta, koska syövistä parantuminen edistyy jatkuvasti. Esimerkiksi rintasyövän 10 vuoden suhteellinen eloonjäämisluku on 85 prosenttia tuoreimmalla seurantajaksolla 2012–2014. 85 % sairastuneista olisi siis hengissä kymmenen vuoden kuluttua sairastumisesta, mikäli he olisivat välttäneet kaikki muista kuin syövästä aiheutuneet kuolemat. Viiden vuoden elossaololuku on 91 %.

Lähteet:

Syöpätilastot. http://www.cancer.fi/syoparekisteri/tilastot/
Syöpäjärjestöt 2016. Rintasyöpään sairastuu yli 5 000 naista vuodessa. Tiedote.
https://www.syopajarjestot.fi/ajankohtaista/tiedotteet/rintasyopaan-sairastuu-5-000-naista-vuodessa/
Pekka Torvinen 2016. Rintasyöpä on Suomen yleisin syöpä, yhteensä syöpiin sairastuu vuodessa jo yli 32 000 ihmistä. Mediuutiset 18.4.2016.
http://www.mediuutiset.fi/uutisarkisto/rintasyopa-on-suomen-yleisin-syopa-yhteensa-syopiin-sairastuu-vuodessa-jo-yli-32-000-ihmista-6542444

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti