maanantai 1. lokakuuta 2018

Tuoretta tutkimustietoa nuorille hormonipositiivisille rintasyöpäpotilaille

Viime perjantaina ilmestyneessä Lääkärilehdessä (Lääkärilehti 2018;73(39):2182) oli mielenkiintoista luettavaa meille nuorille (premenopausaalisille) hormonipositiivisille rintasyöpäpotilaille. Sirkku Jyrkkiö kertoo uusista tutkimustuloksista seuraavasti: 

"Premenopausaalisen naisen hormonireseptoripositiivista rintasyöpää kannattaa hoitaa myös munasarjasuppressiolla etenkin silloin, jos potilaalla on suuren riskin syöpä ja hän on solunsalpaajahoidon jälkeen edelleen premenopausaalinen.

Tuoreessa analyysissä tarkasteltiin SOFT- ja TEXT-tutkimusten tuloksia premenopausaalisten naisten rintasyövän liitännäishoidosta. SOFT-tutkimuksessa potilaat saivat joko pelkkää tamoksifeenia tai heille aiheutettiin lisäksi munasarjasuppressio. TEXT-tutkimuksessa hoitona oli munasarjasuppression ja eksemestaanin yhdistelmä.

Kahdeksan vuoden seurannan jälkeen taudittomia oli eniten eksemestaaniryhmässä (78,9 % vs. 83,2% vs. 85,9 %). Munasarjasuppression vaikutus kokonaiselossaololukuihin jäi vähäiseksi (91,5 % vs. 93,3 % vs. 92,1 %). Munasarjasuppression ja tamoksifeenin yhdistelmä hyödytti eniten sellaisia potilaita, jotka olivat premenopausaalisia vielä hormonaalisen hoidon alkaessa (85,1 % vs. 89,4 % vs. 87,2 %).

Haittoja oli kaikissa ryhmissä (grade 3 haittoja 24,6 % vs. 31,0 % vs. 32,3 %); tavallisimpia olivat osteoporoosi, depressio ja seksuaalisen halukkuuden väheneminen. Yhdistelmähoidon keskeytti lähes joka neljäs. Näissä tutkimuksissa potilaille ei annettu osteoporoosia estäviä lääkkeitä. Yhdistelmähoidossa osteoporoosin riski tulisi huomioida."

Lähde: Francis P, Pagani O, Fleming B ym. Tailoring adjuvant endocrine therapy for premenopausal breast cancer. N Engl J Med 2018;79:122–137.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti