tiistai 21. lokakuuta 2014

"Kanssasi" rintasyöpätietoa jakamassa

Mahtava teos ja hieno luento! Kävin tänään uudestaan katsomassa tilateoksen. Alla olevassa, perjantai-iltana heti pystytysurakan jälkeen ottamassani kuvassa on koko teos, mutta vain yhdeltä suunnalta kuvattuna. Eri suunnista se näyttäytyy aivan erilaisena, ja läheltä katsottuna erottuvat myös kaikki hienot yksityiskohdat.
  
Kirjastossa oli teosta käynyt perjantain jälkeen katsomassa jo suuri joukko kaupunkilaisia, ja pinkit viestiseinät olivat täyttyneet kannustavista viesteistä. Esille oli laitettu myös aiheeseen liittyvää kirjallisuutta ja Rinnakkain-lehtiä, jonka uusimmassa numerossa kerrotaan lisää Kanssasi-kampanjasta ja tilateoksesta. Kannattaa katsoa myös Aamulehden video.
Metsosta menimme kuuntelemaan Kanssasi-kampanjan luentoa yhdessä siskojen kanssa. Vapriikin auditorio oli lähes viimeistä paikkaa myöten täynnä! Saimme kuulla tuoretta tietoa kehittyvistä rintasyöpähoidosta dosentti Minna Tannerilta.

Moninaisten hoitomahdollisuuksien ansiosta yhä useampi rintasyöpäpotilas paranee. Kuolleisuus vähenee, vaikka diagnoosien määrä lisääntyy koko ajan: tänä vuonna rintasyöpään sairastuu Suomessa noin 5000 naista, vuonna 2025 jo noin 6000. Uusien täsmälääkkeiden ansiosta elossaololuvut nousevat myös levinnyttä rintasyöpää sairastavien osalta koko ajan.

Hyvät hoidotkaan eivät valitettavasti aina auta, eikä levinnyttä tautia ole ainakaan vielä nykykonstein mahdollista täysin parantaa. Mahdollisimman varhainen taudin löytäminen ja hoidon aloittaminen ovat TODELLA TÄRKEITÄ: mitä pienempi on kasvaintaakka, sitä parempi on ennuste.

Jokainen potilas ja tauti on omanlaisensa: rintasyöpä ei ole yksi ja sama tauti kaikilla, eivätkä samat hoitokeinot siitä syystä sovi kaikille. Onkologit räätälöivät aina parhaan mahdollisen hoitokokonaisuuden mm. seuraavien tekijöiden perusteella:
  • hormoniherkkyys
  • HER-2 status
  • kasvaimen jakautumisaktiviteetti
  • potilaan muut sairaudet
  • tautitilanne (sisäelimiin levinnyt vs. luustoon levinnyt)
Uusien lääkkeiden muiden hoitojen kehittäminen antaa toivoa kaikille sairastuneille: vaikka monet vanhat hyvät lääkkeet ovat käytössä edelleen, on niiden rinnalle tullut ja tulee koko ajan uusia, myös aiemmin huonoennusteisempiin tautimuotoihin, myös geenivirheen aiheuttaviin.

Lopuksi vielä poiminta pinkiltä seinältä:

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti