tiistai 10. helmikuuta 2015

Elämä haltuun "voimasanoilla"

"– Kriisin hetkellä tuntuu, että muutos on iso ja pysyvä. Täytyyhän sitä jollain tavalla käsitellä. Kirjoittaminen, valokuvaaminen ja miksei maalaaminen - mikä tahansa mihin puretaan tunteita ja käsitellään mennyttä, tätä hetkeä ja tulevaa - tuntuu hirveän tärkeältä ja äärimmäisen tarpeelliselta keskellä väistämätöntä muutosprosessia", pohtii Niina Repo YLEn haastattelussa. Hän kertoo myös tekevänsä parhaillaan väitöskirjaa voimaannuttavista sanoista. Osa tutkimuksesta on jo julkaistukin, tässä muutama mielenkiintoinen lainalause artikkelin teoriaosasta:

"Tutkimuksessani voimaantumisella tarkoitetaan ihmisen sisäisen voimantunteen lisääntymistä. (Siitonen 1999.) Omaa voimantunnettaan (self-empowerment) voi kehittää. Voidaan puhua vahvan voimantunteen omaavista (empowered) ja vahvan sisäisen voimantunteen kokemisesta (being empowered) (Heikkilä-Laakso ja Heikkilä 1997, 345–353). Tutkin, miten ryhmässä kirjoittaminen ja erilaisten kirjoitusharjoitusten tekeminen vaikuttaa ihmisen voimantunteeseen. Jotta kirjoittamisen vaikutusta voidaan arvioida, on jäsenneltävä, mistä elementeistä voimantunne muodostuu."

"Teoreettinen pohja voimaantumisen arvioimiselle on muodostettavissa Antonovskyn kehittämän salutogeenisen teorian (1979) avulla (Eriksson ja Lindström 2005, 460–466). Teoria keskittyy terveyttä ylläpitävien tekijöiden tunnistamiseen. Keskeinen käsite on koherenssin tunne eli elämänhallinta, joka terveysvaikutusten näkökulmasta on merkittävä suojatekijä. (Antonovsky 1990, 1993a, 969–974, 1993b, 725–733). Kuormittaville tekijöille altistuminen on elämässä väistämätöntä. Selviytymisessä keskeisiä ovat ihmisen sisäiset ja ulkoiset voimavarat ja kuormittumisen hallintakyky."

"Elämänhallinnan lisäämisessä ihmiset pyrkivät muuttamaan olosuhteita tai niistä tekemäänsä tulkintaa suotuisammaksi. Elämänhallinnan keinot voivat olla mukautumista edistäviä, kuten ongelmien ratkaisemista, paineiden onnistunutta selvittämistä tai muiden tuen hankkimista (Honkinen 2009). Ihminen, jolla on vahva koherenssin tunne, kokee ympäröivän maailman jäsentyneeksi, käsiteltävissä olevaksi ja tarkoituksenmukaiseksi. (Eriksson 2007, 938–944.)"

Erittäin mielenkiintoista ja tärkeää asiaa.


Lähteet:
Lea Froloff 2015. Niina Repo luottaa sanojen voimaan. YLE, Akuutti 9.2.2015. http://yle.fi/aihe/artikkeli/2015/02/09/niina-repo-luottaa-sanojen-voimaan
Niina Repo & Taina Kuuskorpi 2014. Sanataidetta kriisipiirille. Tutkimus voimaannuttavasta, unista ammentavasta kirjoitusprojektista. Teoksessa: University of Jyväskylä, TAIKU. Scriptum. Creative writing studies. Creative Writing Research Journal 2014; 1; 1: 86-117. https://jyx.jyu.fi/dspace/bitstream/handle/123456789/44291/scriptum2014-1.pdf?sequence=3

2 kommenttia:

  1. Kiitos, kun jaksat referoida tänne erilaisia tutkimuksia! Erityiskiitos siitä "... Tamofen suositellaan tauotettavaksi 1 kk ennen suurta leikkausta..." -artikkelista. Minulle, rs-siskollesi, suunnitellaan suurta selkäleikkausta. Mainitsin artikkelista ortopedille, joka konsultoi onkologia, ja nyt lääke lähti tauolle ennen leikkausta. Tuskinpa tätä olisi hoksattu tehdä ilman omaa pyyntöäni. Ja minä en olisi kyllä itse tuohon artikkeliin törmännyt.
    Joten iso kiitos Sinulle! Teet tärkeää ja arvokasta työtä kirjoittamalla tätä blogia.
    Hyvää ystävänpäivää! <3 t. Polyanna

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos sinulle palautteesta! Kiva, että näistä naputteluistani on ollut hyötyä.

      Mukavaa kevättä ja onnistunutta selkäleikkausta!

      Poista