Televisiosta tulee tasaiseen tahtiin rintasyöpään liittyviä asiaohjelmia. Niin tänäänkin. Akuutissa päästiin kurkistamaan Radiukseen erään syöpäsiskon matkassa, ja tavattiin myös Taysin tutkiva onkologi, osastonylilääkäri Minna Tanner. En malta olla kommentoimatta tätäkin ohjelmaa.
Asiallinen ohjelma tärkeästä asiasta: "Rintasyövän toteaminen mahdollisimman varhain on erittäin tärkeää, ettei
syöpä pääse leviämään verenkiertoon. Leviämättömän rintasyövän ennuste
on hyvä, mutta sillä on ikävä taipumus uusia jopa 30 vuoden jälkeen
diagnoosista. Nykyiset hoitosuositukset eivät ohjeista jahtaamaan
oireettoman rintasyöpäpotilaan etäpesäkkeitä muualta kuin rinnoista.
Pitäisikö hoitosuosituksia muuttaa?"
Potilaana kantani on se, että pitäisi, mutta jos yritän ajattella asiaa objektiivisesti (mikä ei kylläkään tällä kokemuksella oikein meinaa onnistua...), en ole asiasta ihan niin varma: vanha totuushan on, että vain se on terve, jota ei ole tutkittu tarpeeksi. Tutkiminen aiheuttaa tuskaa ja pelkoa, ja jos parantavaa hoitoa ei ole olemassa, miksi vaivautua maksamaan kalliita magneetti- ym. tutkimuksia?
Potilas-veronmaksaja ei sen sijaan euroja siinä vaiheessa mieti, kun kyse on omasta terveydestä. Omasta elämästä. Jos nopeampi hoidon aloittaminen antaa lisäaikaa ja helpottaa oireita, on laajempi ja tarkempi seurantakuvaus maksanut itsensä takaisin korkojen kera. Monissa tapauksissa kyseessä on paitsi potilaan elämä, myös lasten äidin elämä, puolison elämä, läheisen sukulaisen, ystävän elämä. Kuka sen arvottaa?
Nykyisten hoito-ohjeiden mukaan rintasyövän etäpesäkkeitä ei kannata tarkkailla
oireettomilta potilailta, vain rinnat tutkitaan palpoimalla ja perinteisemmin kuvantamismenetelmin (mammografia ja ultraääni). Tutkimukset ovat osoittaneet, että laajemmista tutkimuksista ole hyötyä, koska levinnyttä rintasyöpää ei kuitenkaan pystyttäisi parantamaan.
Minna Tanner selittää rintasyövän systeemisen luonteen hyvin ja selkeästi: "– Katsotaan, että rintasyöpä on systeemitauti, jossa se, mitä nähdään
etäpesäkkeinä, on vain jäävuorenhuippu. Eikä se, että me saadaan joku
etäpesäke kiinni varhaisessa vaiheessa johda mihinkään muuhun kuin
siihen, että potilasta hoidetaan oireettomassa vaiheessa
etäpesäkkeisessä taudissa. Silloin me viedään elämälaatua pois, mutta ei
saada lisää elämää potilaalle."
Varhainen toteaminen on erittäin tärkeää,
ettei syöpä pääse leviämään. Leviämättömän rintasyövän
ennuste on hyvä, mutta sillä on ikävä taipumus uusia pitkän ajan (esimerkiksi itselläni 11 vuoden!) jopa 30 vuoden
jälkeen diagnoosista. Minna Tanner selittää syöpäsolujen uinumista: "– Nykyisin ajatellaan, että syöpäsolut menevät luuytimeen piiloon ja
ovat siellä hiljaisena kunnes ikään kuin pompsahtavat pintaan eli
syöpäsoluja on jäljellä siellä kropassa." Etenkin hormonipositiiviset rintasyövät saattavat uinua pitkäänkin, mutta heräävät sitten osalla potilaista uudestaan.
Levinnyttä rintasyöpää ei nykytiedon valossa ja nykyisin lääkkein pystytä parantamaan, eikä etäpesäkkeiden poistaminen leikkaamalla paranna potilasta. Näkyvät etäpesäkkeet ovat merkki siitä, että se on tautia on
joka puolella kroppaa ja verenkierrossa. Nykyiset hoitosuositukset etäpesäkkeiden seurannasta on tehty
vanhojen tutkimusten perusteella silloin, kun kuvantamismenetelmät eivät vielä olleet yhtä kehittyneitä kuin nyt (esimerkiksi magneettikuvausta ja tietokonetomografiaa ei ole käytetty vielä pitkään) ja rintasyöpää
hoidettiin vanhoilla lääkkeillä.
Tannerin mukaan "Täytyy muistaa, että tällä tavalla potilaita ei ole kovin pitkää
aikaa Suomessa hoidettu. Eikä meillä kenelläkään ole raudanlujaa
käsitystä minkälaisia tauteja ne ovat, jotka uusivat näiden meidän
nykyisten hoitojen jälkeen. Seurantaohjelmaa ei voida muuttaa ilman
tutkimusnäyttöä. Etäpesäkkeiden seurannan hyödyllisyys pitää tutkia
uudestaan."
Jos tällaiseen tutkimukseen pyydetään mukaan, kannattaa mennä. Kyseessä on salakavala tauti, ja tiedän, että syöpäsoluja on uinunut omassakin kropassani jo aika pitkään ja uinuu varmaan edelleen. Toivottavasti syöpäsolut pysyvätkin unessa, kun eivät saa estrogeeniä kasvaakseen.
Lähde:
Nina Malmberg 2015. Rintasyövän etäpesäkkeitä ei etsitä. http://yle.fi/aihe/artikkeli/2015/04/13/rintasyovan-etapesakkeita-ei-etsita (13.4.2015)
Katso Akuutti YLEn Areenassa: http://yle.fi/aihe/ohjelma/akuutti-1342015
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti