sunnuntai 14. kesäkuuta 2015

Voimauttavan päivän jälkeen

Maailmankaikkeuden ensimmäinen SISKOPÄIVÄ on nyt onnellisesti ohi. Oli aivan mahtava päivä: upeita siskoja ympäri maata, osa ennestään tuttuja, netistä vähintään, osa uusia tuttavuuksia. Moni asia yhdistää meitä reilua sataa päivään osallistunutta, nyt myös yhteiset siskopäiväkokemukset. Emme todellakaan ole yksin. <3
Kuva: Tiina Aaltonen/ Siskot - syöpäkuntoutujat ry
Aloitin itse päivään valmistautumisen jo edellisenä iltana leipomalla päiväkahville muutaman pellillisen kuningatarpiirakkaa, joka tekikin sitten (onneksi!) hyvin kauppansa (ohje alla kommentissa). Toivottavasti pääsen marjastamaan tänä kesänäkin. Viime vuonna mökkiseudun mustikkasato oli oikein hyvä, ja lomailin siellä päin juuri oikeaan aikaan.

Siskopäivän sato oli myös todella runsas: yli sata toinen toistaan upeampaa siskoa, paljon hyvää asiaa luennoilla ja monenlaisia muita tärkeitä juttuja Infotorilla. Itkua ja naurua. Tanssia ja laulua. Liikuntaa ja liikutusta. Ruokaa ja juomaa. Ja säänhaltijakin suosi meitä Tampereen kesän toistaiseksi kauneimmalla ja lämpimimmällä päivällä. Kaikki meni siis hyvin, ellei erinomaisesti! :-)
Enkelisiskojen muistohetki oli päivän kaunein ja surullisin, muuten mentiin ilon kautta. Naurua riitti muissakin vaiheissa kuin Anitta "Iso A" Ahosen hulvattoman hauskan esityksen aikana!

Psykologi, psykoterapeutti Eva Nilson muistutti luennossaan meitä ainutlaatuisuudestamme ja kertoi myös erilaisten tunteiden, kuten pelon ja toivon, tärkeydestä. Viimeksi mainituista lyhyet otteet:
 • Vaikka kuinka koettaisimme järkeillä tai väistellä vaikeita tunteita, ne tulevat kun ovat tullakseen, eivätkä ne ole koskaan vääriä. Tunteet kulkevat koko ajan mukanamme ja auttavat suuntaamaan huomion tärkeään asiaan. Esimerkiksi pelko on hyödyllinen tunne, jos olemme löytäneet patin rinnasta, osaamme valpastua ja hakeutua tutkimuksiin. - Totta, tätä ei vaan tule aina ajatelleeksi. 
 • "Vahvoihinkaan tunteisiin ei kuole, vaikka joskus tuntuisi siltä. Pelosta ei pääse pakoon juoksemalla karkuun, vaan kääntymällä kohti." (Tommy Tabermann) - Eli kun pelon uskaltaa kohdata, se alkaa hellittää. Pitää myös muistaa, että "Pelko ei saa jäädä mieleen asumaan. Tunteet pitää käsitellä, jotta pystyy taas ajattelemaan järkevästi.”
 • TOIVO ON TOSI KOVA JUTTU: se merkitsee toiveikasta mielialaa ja optimismia, jolloin vastoinkäymisistä huolimatta mieliala pysyy toiveikkaana. Toivo auttaa uskomaan siihen, että asiat järjestyvät epävarmuuden tunteista huolimatta. Eva lainasi myös toivontutkija Jari Kylmää, jonka mukaan ”Toivo ja epätoivo näyttävät olevan yhteydessä ihmisen hyvinvointiin, terveyteen, sairauteen ja sairaudesta selviytymiseen. Toivo edistää potilaan kuntoutumista ja auttaa häntä suuntautumaan tulevaisuuteen.”  
Marco Bjurströmin esityksessä päästiin opettelemaan "naminamia" ja miettimään syvällisempiäkin juttuja, kuten onnellisuustaitoja, jotka ovat hukassa aika monelta elämäänsä eteenpäin suorittavalta.
 1. Kiitollisuuden taito: Mitkä asiat antavat minulle hyvän mielen/voimaa? Mistä asioista voin olla kiitollinen? - Näitä asioita voi opetella kirjaamalla ylös 3-5 asiaa joka päivä. Lue lisää
 2. Läsnäolon taito: ELÄMÄ ON NYT. - Meidän pitäisi kaikkien oppia olemaa oppia elämään NYT, eikä elää SITKU- tai MUTKU-elämää. Lue lisää tietoisen läsnäolon taidosta (mindfulnessista) Duodecimin Terveyskirjaston artikkelista.
 3. Anteeksi antamisen taito: "Minä annan sinulle anteeksi sen, että sinä et ollut sellainen kuin minä olisin halunnut sinun olevan." (Ritva Enäkoski) - Tässä on monella meistä vielä vähän tekemistä... Lue Terveyskirjaston artikkelista enemmän. 
  Kuva: Mussu Johansson
Terveyskirjaston mukaan viimeaikaisen onnellisuustutkimuksen mukaan jopa 40 % ihmisen onnellisuudesta on hänestä itsestään kiinni. Onnellisuus on hyvinvoinnin tila, jossa ihminen pitää elämäänsä mielekkäänä, näkee tulevaisuuden valoisana ja kokee voivansa rikastuttaa muiden elämää. Onnellinen voi olla vaikka ei olisi täysin tyytyväinen senhetkisiin olosuhteisiin. Onnellisuuden taidot liittyvät vahvasti onnellisuuteen, ja taitoja voi myös harjoitella ja oppia. Usein seurauksena on entistä onnellisempi, terveempi ja pitempi elämä. - Onnellisuustaitojen opettelu ei siis ole ollenkaan turhaa!

Paljon muutakin opittiin, mm. myötäylpeyden (kvell, jiddish) käsite. Päivän ja illan mittaan saatoimme me Siskotkin tuntea sitä: olemme me aikamoisia, kun sytostaattihoidoissa käyvät kroonikotkin jaksoivat tanssia pitkän päivän jälkeen iltamyöhään Telakalla omien "syöpämuijalivebändiemme" soittaessa! <3 Hyvä me!
Eilen illalla Telakalla Minna Ora esitti ensimmäistä kertaa meille Siskoille omistamansa upean ja vaikuttavan Taivas ja maa -kappaleensa, jonka video julkistettiin samaan aikaan YouTubessa. Mahtava Minna! En pelkää.

1 kommentti:

 1. KUNINGATARPIIRAKKA
  Raaka-aineet:
  • 6 kananmunaa
  • 6 dl sokeria
  • 4 dl laktoositonta ”pullomargariinia”
  • 1 litra vehnäjauhoja
  • 5 tl leivinjauhetta
  • 3 tl vaniljasokeria
  • 3 dl laktoositonta maitoa
  Pinnalle:
  • 1,5 litraa marjoja (mustikoita ja vadelmia)

  Sekoita kaikki aineet keskenään, laita marjat pinnalle ja paista 200-asteisessa uunissa noin 40 min.

  (Muutkin marjat sopivat käytettäviksi piirakassa, punaiset viinimarjat esimerkiksi.)

  VastaaPoista