perjantai 2. elokuuta 2024

Ylös anemiasuosta pakko rämpiä - keinot kovenevat!

"Anemiassa veren hemoglobiiniarvo (B-Hb) on normaalia alhaisempi. Anemian nimitys on kansankielellä alhainen hemoglobiini tai matala hemoglobiini. Normaalin hemoglobiinin alaraja on miehillä 134 ja naisilla 117 g/l. Anemia voi johtua veren punasolujen vähyydestä, punasoluissa tarvittavien aineiden puutteesta tai punasolujen sairaudesta. Lievään anemiaan voi liittyä väsymystä ja ruumiillinen suorituskyky voi olla heikentynyt, esimerkiksi ei jaksa juosta kuin ennen. Vaikean anemian oireita ovat selvä väsymys, huimauksen tunne ja hengenahdistus. Oireet ovat sitä voimakkaammat, mitä vaikeampi anemia on ja mitä nopeammin se on kehittynyt." (Lähde: https://www.terveyskirjasto.fi/dlk00006

"Erytropoietiini erythropoietinum la, erythropoietin e, erytropoetin ‑et r (lyh. EPO) (< erythros kr punainen + poiesis kr valmistaminen) pääasiassa munuaisissa syntyvä, punasolujen muodostumista lisäävä hormoni, jota käytetään mm. munuaistauteihin liittyvän anemian hoitoon." (Lähde: https://www.terveysportti.fi/apps/sanakirjat/0/lte05156)

Koskapa oma elimistö ei osaa interferonin kuukausiksi romahduttamaa hemoglobiinia muodostaa, otetaan nyt käyttöön järeämmät aseet! Tuorein reseptini antaa minulle mahdollisuuden kokeilla karpaasiemme 2000-luvuin alussa ei-niin-toivotusti kuuluisiksi tekemää EPOa eli erytropoietiinia. Aine on ollut Kansainvälisen Olympiakomitean kiellettyjen aineiden listalla vuodesta 1990, kilpaurheilijaksi en siis ole ryhtymässä!

Erytropoietiinin pitäisi saada edelleen alle satasessa (97 tällä viikolla) pysyttelevä hapenkuljettaja nousuun - ja potilas myös! Tämä jaksamattomuus on kestänyt jo ihan liian pitkään...  EPOn pitäisi jatkossa lisätä punasolujen kypsymistä ja vapautumista ja parantaa hapen kuljetusta veressä.

Tänään haen ensimmäiset Aranesp-piikit apteekista ja aloitan kolmen viikon välein pistettävän hoidon. Myös Pegasys-interferonin piikitys jatkuu samalla välillä, mutta eri viikoilla. Maanantaisista labroistani päätellen se on toiminut muita osin hyvin, vain hemoglobiinin alhaisuus on hoidon haittapuolena. Nyt innostuneena ja hieman jännittyneenä odotan, miten nopeasti EPO alkaa toimia! Jospa jaksaisin taas joskus pyöräillä töihin tai lähteä vähän pidemmälle maastolenkille!

1 kommentti:

  1. Kyllä nyt taas koetellaan. Tsemppiä! 💪 Marita

    VastaaPoista