keskiviikko 28. elokuuta 2013

Roosa nauha -roskapusseista ja -vessaharjoista

Posti toi tänään paksun nipun lehtiä, parin kauppaliikkeen lehdet muun muassa. Mielenkiintoni heräsi taas väkisin, kun kansikuvaksi oli yhteen valikoitu Roosa nauha -kakku, joka ei kyllä ihan kauheasti meikäläisen makuhermoihin iskenyt, ei varmaan tarvitse kokeilla sitä ohjetta. Saman lehden sisäsivuilta paljastui lisää vaaleanpunaisia yllätyksiä. Sateenvarjo ja muffinssivuoat ovat ihan ok, mutta että muovikassikin? Jo aiemmin olen törmännyt Roosa nauha -vessaharjaan. Tiskiharjan vielä ymmärrän, mutta miksi ihmeessä vessaharjakin? Arkeahan tämä tauti toki meille sairastuneille on, mutta jotain rajaa pliis!

Jotenkin näen nämä sinänsä ihan kauniit muovikassitkin jo "kakkoskäytössään" roskapusseina, enkä yhtään tykkää ajatuksesta. Kertakäyttötuotteiksi (tai okei, noin kahdesti käytettäviksi tuotteiksi) ei tämäntyyppisiä kampanjoita pitäisi valjastaa. Olen ostanut vuosien varrella Fiskarsin Roosa nauha -saksia, -juustohöyliä, -kuorimaveitsiä ja -haravan ym. muita kestoesineitä, Avonin Roosa nauha -marikassikin tarttui mukaan yksiltä messuilta. Kestäviä tuotteita, joista menee kunnon summa kampanjaan. Kymmenen prosenttia muovikassin hinnasta ei tutkimusta kovin paljon eteenpäin vie.

Eräs toinen rintasyöpäpotilas kirjoitti tästä roosasta kampanjasta erittäin osuvan tekstin viime vuonna: "Kampanjointi on maalannut rintasyövästä jo vähän liiankin ruusunpunaisen kuvan. Hoidot ovat helppoja ja vaivattomia ja lähes kaikki paranevat (eivät parane - se että 98 % on hengissä 5 vuoden kuluttua ei ole sama asia, eikä kerro siitä kuinka monella syöpä uusiutuu myöhemmin). Tämä on johtanut siihen, että muut syöpäpotilaat ovat kateellisia rintasyöpäisten saamasta huomiosta, ja rintasyöpää tunnutaan jo pitävän jonkinlaisena egotrippinä, jolle lähdetään kehittämään omaa persoonallisuutta, vähän niin kuin vuodeksi Intiaan hippeilemään. Sitten vain silikonia poveen ja kirjoittelemaan valaistuneista kokemuksista tai puhumaan naistenlehdissä siitä, mitä syöpä opetti." 

Helppoa ja vaivatonta ei ole minkään taudin sairastaminen, ei rintasyövänkään. Sairaus kyllä väkisinkin opettaa, jos sen antaa opettaa. Oppi tulee valitettavasti aika ikävällä tavalla, kantapään ja ties minkä ruumiinosien kautta. Tärkein oppi on varmaan itselleni ollut se, ettei elämä ole enää itsestään selvää, ei myöskään terveys, niitä arvostaa ihan uudella tavalla sairastumisten jälkeen.

On mahtavaa, että tällä kampanjalla on saatu kerättyä rahaa rintasyöpätutkimukseen. Kestävällä tavalla sitä on ehdottomasti hyvä jatkaa, hyviä tuotteita myymällä (esim. näitä) ja tutkimusta muin tavoin tukemalla. Jotenkaan en vaan yhtään lämpene tähän roosaan roskapussiin...

Roosaa lokakuuta odotellessa voi käydä kurkkaamassa kampanjan nettisivuja ja tukemassa kampanjaa: http://www.cancer.fi/roosanauha/

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti