sunnuntai 4. lokakuuta 2015

Kontrollista kontrolliin

Ensimmäinen takana, toinen tulossa. Toivottavasti toinen menisi ensimmäistä eli sydänkontrollia paremmin. Rytmi on pysynyt kääntämisen jälkeen sinusrytmissä, mutta vajaatoiminta-arvot (EF eli ejektiofraktio ja vajaatoiminnasta kertova labra-arvo pro-PNB) eivät ole elokuun alusta juurikaan parantuneet: EF on vain noin 35-40 % ja pro-PNB edelleen yli 5000 eli huimasti yli viitearvon (minun ikäiselläni naisella alle 155 ng/l) .

Kovin vajaa on sydämeni pumppausteho edelleen, vaikka olo onkin jo melkoisen paljon kesäistä parempi. Ilmeisesti hitaasti tullut vaiva myös korjaantuu hitaasti. Ja vaatii lisätutkimuksia: odottelen nyt seuraavaksi kutsuja sekä sydämen varjoaine- että magneettikuvauksiin.

Lääkitystäkin rukattiin: digoksiini, Furesis ja Xarelto joutavat jäähylle, asperiinin sisarlääke Primaspan tulee uutena mukaan dosettiini. ACE-estäjä (Losatrix) ja beetasalpaaja (Bisoprolol) jatkunevat loppuikäni, kuten Primaspankin.

Liikuntaa saan aloittaa tai jatkaa, miten sen nyt ajattelee. Jumppaan en ole vielä ehtinyt, mutta ehkäpä ensi viikolla jo ehdin kokeilemaan. Kotityöt ovat hyvää hyötyliikuntaa, pihahommat etenkin (kuten kuvasta näkyy, saappaat ovat olleet ahkerassa käytössä!). Niihin olen satsannut tähän asti, ja lenkilläkin olen vähän käynyt, oikein sauvojen kanssa. Ehkä tämä kunto tästä taas pikku hiljaa paranee. Minun arvoillani (ensimmäisessä kappaleessa mainituilla) joku toinen voi lääkärin mukaan olla ihan petipotilas, minä sentään jaksan vaikka mitä.
Nyt sitten toisen eli onkologian kontrollin aiheuttamaa jännitystä sietämään ja unta etsimään.

Mukavaa alkavaa viikkoa!


PS. Jos aihe kiinnostaa, suosittelen lukemaan Kai Kiilavuoren (2014) artikkelin "Liikunta ja sydämen vajaatoiminta": http://www.ebm-guidelines.com/dtk/syd/avaa?p_artikkeli=syd00017

2 kommenttia:

  1. Toivottelen kovasti onnea jälkimmäiseen kontrolliin! T. Toinen monilääkitty

    VastaaPoista