lauantai 8. helmikuuta 2014

Terapian tarpeessa

Nimittäin taideterapian! Ensimmäinen terapiapäivä takana, huomenna jatketaan syöpäyhdistyksellä viiden kurssilaisen ja kahden kurssittajan voimin. Wikipedian mukaan "Taideterapia on terapiamuoto, jossa käytetään hyväksi erilaisia taiteellisia ilmaisumuotoja, mutta johon ei kuitenkaan liity taiteellisia tavoitteita. Terapian välineenä voi toimia musiikkiterapia, luova tanssi tai kirjallisuusterapia.  

Kuvataideterapian tunnetuimpia suuntauksia on ekspressiivinen taideterapia ja käytetyimpiä muotoja maalaaminen. Maalauksen ohella voidaan käyttää muun muassa savitöitä ja piirustusta. Työskentely muuttuu terapiaksi silloin, kun sillä haetaan muutosta, kuten tasapainoa ja eheytymistä. Taideterapiamaalauksen alullepanijoita oli Rudolf Steiner.
Tabula rasa...

Esimerkiksi Steinerin oppilaan Margarethe Hauschkan taideterapiassa ei ole oikeaa tai väärää, rumaa tai kaunista työtä. Maalaustekniikka on märkää märälle tekniikka Stockmar-akvarellein. Maalaustyyli on usein abstraktia väreillä leikkimistä, ilman esittävän kuvan muodostumista paperille. Savityössä savea työstetään ilman apuvälineitä ja vettä.

Taideterapeutti ammattina alkoi muotoutua 1960–70-luvuilla. Koulutukseen kuuluu sekä taiteen että psykoterapian hallintaa. -- Taideterapiaa voi opiskella Aalto-yliopiston taiteiden ja suunnittelun korkeakoulussa, jolloin ammattinimike on kuvataideterapeutti."  

Teimme tänään jo monenlaista, mm. pari isoa työtä nk. Steiner-paperille, tässä muutamia yksityiskohtia omista töistäni:
Pastellia alle, märkää väriä päälle...... ja lisää väriä...
... vahingossa syntyi mm. pääskynen.

Toisen työn teemana oli "Oma sisäinen säätila", jota varten saimme valita omaa tilaamme kuvaavan kortin ohjaajien esille laittamista.

Minun sisäinen säätilani oli tänään aika kesäinen ja kasvukautta enteilevä, mutta "Raamit elämälle" ovat näköjään vielä aika mustat, ja vaikka aika myrskyisestä aallokosta olenkin päässyt jo ylös ja siivilleni, on edessä vielä sumua ja pilviä. Kun vielä saisin nuo pilvet karkaamaan kauas ja mustat reunat pois...

"Jokainen ihminen on luova omalla tavallaan."

2 kommenttia:

  1. Löysin blogiisi rintasyöpä -haulla. Etsin vertaistukea: kasvain vasemmasta rinnasta löydetty keuhkojen varjoainekuvassa reilu viikko sitten. Astmadiagnoosia ajattelin, toisenlaista tarjottiin. Odotellaan nyt sitten tiistaina tapahtuvaa ohutneulanäytteenottoa ja tuloksia. Kolme lasta (15v, 12v ja 4v), tarvitsevat äitiänsä vielä toviroisen. Jään seurailemaan kuulumisiasi! T. Teija Haaveita ja Heinäseipäitä blogista

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Teija! Kurjalta kuulostaa, onneksi vielä on olemassa mahdollisuus, että löydös olisi sinulla hyvälaatuinen, esim. fibroadenooma. Jos se kuitenkin on pahanlaatuinen, et ole yksin. Meitä on valitettavan paljon, meitä suht' nuoria rintasyöpäpotilaita, myös pienten lasten ja teinien äitejä. Oletko Facebookissa? Voisin kutsua sinut mukaan maailman upeimpaan vertaistukiryhmäämme. Ryhmässämme on sekä aika vast'ikään sairastuneita ja meitä konkareita. Minulla muuten alkoi tämä uusi rintasyöpäkierros tasan kaksi vuotta sitten seurantakuvauksissa (mammografia ja ultra) ja niiden yhteydessä otetuista paksuneulanäytteistä. Ylihuomenna taas kuviin, tunnen tuskasi.

      Poista