maanantai 17. maaliskuuta 2014

"Syöpä on niin kuin varas, joka vie nuoruuden ja elinvoiman."

Näin pohdiskeli Raakel Lignell tämän aamuisessa Studio55-ohjelmassa Marja Aarnipuroa haastatellessaan. Niinhän se juuri on. Varas vie ihan liian monen nuoruuden ja elinvoiman ja tuo tilalle - erityisesti meille nuorena sairastuneille - vanhojen mummojen vaivat. Ei ole kauhean reilu varas, ei. Reiluja varkaita ei kyllä taida olla olemassakaan...

Varasta ei tässä tapauksessa saada kaltereiden taakse tiilenpäitä lukemaan tai edes sakotettua, vaan me uhrit saamme maksaa viulut hikoilemalla, kipuilemalla, jäykillä nivelillä, harmailla hapsilla... Kenellä on mitäkin ekstroja normaalien haittojen ja kauneusvirheiden bonuksena.

Varkaus on toisaalta paljon pienempi rikos kuin tappo. Ja niitäkin syöpä tekee, ihan liian paljon. Tänäkin vuonna on liian monta siskoa jo joutunut syövän tappolistalle.

Mietteliääksi vetää aina, erityisesti silloin, kun tauti on jollain lailla aktiivisesti mukana omassa elämässä. Tällä viikolla se on sitä taas: huomenna näihin aikoihin yritän varmaan jo kuumeisesti saada unta silmään, jotta jaksaisin lähteä keskiviikkoaamuna sairaalaan. Onneksi siellä on luvassa noin kuusi tuntia lisää unta, anestesialääkärin toimesta järjestettyä sellaista.

Jännitys alkaa tuntua jo kropassa (vai onkohan kropan kireys viime päivien jumppien ja kuntosalikäynnin tekosia?) ja mielessä. Iso leikkaus, suurin mitä minulle on koskaan tehty. Sairaalassa vietän "all inclusive" -hoidossa leikkauspäivän jälkeen ainakin viisi päivää. Tiedossa on siis siltäkin osin uusi kokemus, sillä en ole syöpäleikkausten ja synnytysten vuoksi ollut kuin yhden tai kaksi yötä sairaalassa kerrallaan.

Sairaalakassi on jo valmiiksi pakattuna odottamassa: paljon luettavaa, erilaisia tukivermeitä, hammasharja ym. pakolliset. Älyttömän kännykkäni ja laturin pakkaan myös mukaan, jotta voin kiusata tuttuja tekstareilla. Eipä siellä varmaan juuri muuta tarvita, kun kaikki tulee talon tarjoamina; proteiinilisäkin on menussani, jotta haavojen paraneminen onnistuisi mahdollisimman hyvin.

Perässä tuleville Tampereen suunnalla asuville samalla tiedoksi, että Pirkanmaan Syöpäyhdistys järjestää tämän viikon torstaina luennon korjausleikkauksista. Kannattaa mennä kuuntelemaan ja kyselemään, jos mietit korjausleikkausta:

Tietoa syövästä luento: rinnan korjausleikkaukset

Aika: 20.3.2014 klo 17:00 - 18:30
Paikka: Kokous- ja koulutustila Koskenparras, Pellavatehtaankatu 12, Tampere
Tavoitteena on antaa syöpään sairastuneille ja heidän läheisilleen tietoa syöpätaudeista ja niistä toipumisesta. Ohjelmaan sisältyy asiantuntijaluentoja ja mahdollisuus kysymyksiin ja keskusteluun.
(http://www.pirkanmaansyopayhdistys.fi/?x160390=348526)

Lopuksi vielä taideterapiakurssilla olleen, jo korjausleikkauksessa käyneen siskon toiveita antavat mietteet: "Syöpä vanhensi 10 vuotta, mutta korjausleikkaus nuorensi vähintään saman verran." 

5 kommenttia:

 1. Vastaukset
  1. Kiitos, Maat! Ainakin kaikki mahdollinen on tutkittu ja selvitetty ennalta, tänä aamuna kävin vielä antamassa viimeisen verinäytteen. Soittelen iltapäivällä Leiko-hoitajalle huomisesta sairaalaanmenoajasta. Sen jälkeen alkaa viimeistään jännittää ihan kunnolla!

   Poista
 2. Iloista ja rauhallista mieltä tuleville päiville!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, lintu! :-) Luotan plastiikkakirurgien osaamiseen ja omaan kroppaani, vaikka ne kaikki taitavatkin joutua aika koville huomenna ja tulevina päivinä.

   Poista