lauantai 23. elokuuta 2014

Liikunnasta vielä

Vain kotoista hyötyliikuntaa tänään harrastaneena on taas pakko jakaa pari ajatusta ja tutkimusta liikunnasta ja rintasyövästä.

Cancer-lehdessä julkaistun USAlaisen tutkimuksen mukaan rintasyöpään kuolleisuus oli 34 % suurempi niiden naisten joukossa, jotka liikkuivat suosituksia (= 2,5 h kevyesti kuormittavaa tai 75 minuuttia kuormittavaa liikuntaa) vähemmän diagnoosin saamisen jälkeen. Suomalaisten tutkimusten mukaan rintasyövän sairastaneet liikkuvat suosituksia vähemmän, vaikka heitä kehotetaan harrastamaan liikuntaa mm. uupumuksen estämiseksi, jaksamisen lisäämiseksi, masennuksen torjumiseksi ja syöpähoitojen heikentämän lihasvoiman palauttamiseksi. Liikunnasta on apua myös syöpähoitojen aiheuttaman luiden haurastumisen ehkäisemiseen. (Vattulainen 2014)

Potilaan Lääkärilehden mukaan liikunta on yhteydessä rintasyöpään: "Liikunta pienentää rintasyövän riskiä vaikuttamalla useisiin tämän syövän kehittymistä edistäviin tekijöihin. Liikunta voi mm. pienentää elinikäistä estrogeenialtistusta, kudosten insuliinipitoisuutta, kasvutekijä IGF-1:tä ja matala-asteista tulehdusta, ehkäistä lihavuutta ja parantaa immuunijärjestelmän toimintaa. Syöpä, sen aiheuttama inaktiivisuus ja sen hoidot aiheuttavat monia terveyteen ja toimintakykyyn kohdistuvia haittoja, joita liikunta voi ehkäistä ja vähentää." 

Liikunta auttaa rintasyövän ehkäisyssä: "Kohtalaisesti tai voimakkaasti kuormittavaa kestävyysliikuntaa 30–60 minuuttia jokseenkin päivittäin toteuttaneilla naisilla on vahvan näytön perusteella 20–40 % pienempi postmenopausaalisen rintasyövän riski verrattuna vähiten liikkuneisiin naisiin. Riski pienenee liikunnan määrän ja kuormittavuuden suurentuessa. Kevyen liikunnan suojaavasta vaikutuksesta on epätietoisuutta. Kaikissa elämän vaiheissa mutta erityisesti sukukypsyyden saavuttamisen aikana ja sen jälkeisinä vuosina toteutunut liikunta pienentää riskiä. Myös menopaussin jälkeen lisätty liikunta näyttää pienentävän riskiä. Tutkimustulokset premenopausaalisen syövän riskin ja liikunnan yhteydestä ovat ristiriitaisia, mutta näyttö runsaan liikunnan ja pienemmän riskin välisestä yhteydestä on lisääntynyt. Syöpään sairastuneilla ennen diagnoosin tekemistä toteutunut liikunta saattaa parantaa ennustetta." (Potilaan Lääkärilehti)

Liikunnasta on hyötyä myös rintasyövän hoidossa ja taudin uusiutumisen ehkäisyssä: "Yksilöllisesti laadittu liikuntaohjelma on toteuttamiskelpoinen, vaikuttava ja turvallinen keino parantaa rintasyöpää sairastavien henkilöiden kestävyyttä, voimaa, jaksamista, toimintakykyä, mielialaa ja elämänlaatua sekä vähentää sairauden, sen aiheuttaman inaktiivisuuden ja sen hoitojen aiheuttamia oireita, turvotuksia, luuston heikentymistä, liikkuvuuden rajoituksia, uupumusta, masennusta, ahdistuneisuutta ja rasvamäärän kasvua. Liikunta saattaa parantaa myös ennustetta."
(Potilaan Lääkärilehti)

Viikko sitten kommentoimani uuden Lääkärilehden pääkirjoituksen ja em. tulosten vuoksi yllätyin, kun tutustuin rintasyövän käypähoitosuosituksen korvanneeseen "Rintasyövän valtakunnallisen diagnostiikka- ja hoitosuositukseen" (Suomen Rintasyöpäryhmä 2013). Suosituksessa liikunta mainitaan vain kaksi kertaa:

1.) Rintasyövän ehkäisy -kappaleessa (s. 8): "-- Vaaraa pienentää säännöllinen liikunta, ja mahdollisesti runsaasti vihanneksia sisältävä dieetti, mikä auttaa ylläpitämään normaalipainoa. --" 

2.) Luustolääkkeet-kappaleessa (s. 57): "-- Luustoa vahvistavina toimenpiteinä suositellaan liikunnan lisäämistä ja kalsium- ja D-vitamiinisubstituutiota. Ruokavaliosta riippuen suositellaan kalsiumlisää 500–1500 mg/vrk ja D-vitamiinilisää 200–800 KY/vrk. --"

Liikunnan ennalta ehkäisevä vaikutus ei valitettavasti ole täydellinen, niin monta liikkuvaista ja "tervettä" rintasyöpäsiskoa tunnen minäkin. On myös mahdotonta määrätä liikuntaa väkisin kenellekään, levinneeseen syöpään sairastuneelle varsinkaan, sillä sairaus on saattanut ehtiä vaikuttamaan myös liikuntakykyyn: vaikka halua olisikin, ei liikunta aina välttämättä onnistu esimerkiksi selkärangan etäpesäkkeiden vuoksi.

Stressiä ei liikunnasta tai liikkumattomuudesta saisi tulla meille syöpäpotilaillekaan, päinvastoin: ainakin itse onnistun liikkumalla vähentämään stressiä! Henkinen puoli - liikunnan ilo ja se, kun oivaltaa, miten hienoa oikeasti on, että saa liikkua ja pystyy liikkumaan - on varmasti ainakin yhtä tärkeä kuin liikkunnasta saatava fyysinen hyöty. :-)

Neljän vuoden takaista Lapin reissua muistellen toivottelen kaikille värikästä syksyä!

 
Lähteet:

Potilaan Lääkärilehti. Liikuntaa lääkkeeksi. http://www.potilaanlaakarilehti.fi/palvelut/liikuntalaake/
Suomen Rintasyöpäryhmä ry 2013. Rintasyövän valtakunnallinen diagnostiikka- ja hoitosuositus. Tuuli Vattulainen 2014. Rintasyöpäpotilaat vähentävät liikkumista, vaikka treeni auttaisi toipumisessa. Helsingin Sanomat 9.6.2014.

2 kommenttia:

  1. Liikunta myös pitää verensokerin kurissa. Syöpäsoluthan tykkäävät sokerista.

    T. Toinen tokakertalainen

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totta! Insuliinihormonin lasku tuossa jo mainittiinkin, sehän korreloi sokerin kanssa. Kun on korkea verensokeri, tarvitaan lisää insuliinia - ja päinvastoin. Tsemppiä sinulle!

      Poista