Mihinköhän loveen noista sitä meikäläinenkin on ihan huomaamattaan langennut? Tupakkaa en ole koskaan edes maistanut, ja alkoholia on kulunut reippaasti alle keskivertokulutuksen. Urheiluhulluus ja terveellinen ruoka sen sijaan kuulostavat ihan tutuilta jutuilta. Lapsetkin tuli tehtyä alle kolmikymppisenä; useinhan meitä naisia syyllistetään siitä, että olemme jättäneet lasten "tekemisen" (kaamea termi!) vanhoille päivillemme. Sukurasituksesta tai perinnöllisestä sairaudesta ei myöskään ole minun tapauksessani kyse.
Jotenkin tämä alla oleva, sinänsä ihan asiallinen uutinen, kuten myös muut vastaavat, saavat hyvässä kasvuvauhdissa olevat karvani pystyyn: ei tämä homma todellakaan ihan näin yksinkertaista ole kuin lehdissä annetaan ymmärtää. Väestötasolla riskitekijöitä toki voi ja pitääkin arvioida, mutta yksilötasolla kyse on enemmänkin huonosta säkästä, esimerkiksi itänaapurissa nuoruusvuosina pössähtäneestä ydinvoimalasta tulleesta laskeumasta, jota me pahaa-aavistamattomat ja alkuvaiheessa täydellisessä tiedotuspimennossa olleet suomalaisetkin hengitimme itseemme. Omalla kotipaikkakunnallani Geiger-mittari piippasi aika vinhasti rännien alla, kun isäni sellaista mm. sadevesiin testasi. Sittemmin olen kuullut aika monista kotikylän nuorten syövistä, kenellä minkäkin tyyppisestä.
Liikunta on yhtä kaikki hyväksi kaikille, vaikkei se syöpään sairastumista tai taudin uusimista pystykään estämään. Elämänlaatua ja syöpähoidoista toipumista liikunta toki parantaa, sen allekirjoitan mieluusti itsekin.
_________________________________________________________________________________
Vinkki naiselle: Liikunta ehkäisee rintasyöpää ja kohtusyöpää
Kuva: Colourbox
Suomessa sairastuu vuosittain rintasyöpään noin 4 700 naista eli lähes joka kahdeksas nainen sairastaa rintasyövän.
Omaa riskiään sairastua rintasyöpään voi merkittävästi vähentää liikunnalla ja terveellisillä elintavoilla. Liikunta ehkäisee myös rintasyövän uusiutumista ja parantaa rintasyövän sairastaneiden elämänlaatua, kertoo Syöpäjärjestöt tiedotteessaan.
Arvioiden perusteella noin 30-60 prosenttia kaikista syövistä on ehkäistävissä, realistinen arvio lienee noin 40 prosenttia. Riskitekijöitä ovat erityisesti tupakointi, liikkumattomuus, epäterveellinen ravitsemus sekä liiallinen alkoholinkäyttö. Niihin voi jokainen vaikuttaa.
Myös järjestettyihin syöpäseulontoihin osallistumalla voi ehkäistä syöpää tai ainakin edistää syövän varhaista toteamista, kuten rintasyövän mammografiaseulonnan avulla tapahtuu.
Liiku päivittäin
Liikunnalla on merkitystä erityisesti rintasyövän, paksusuolensyövän ja kohtusyövän ehkäisyssä. Joidenkin tutkimusten mukaan myös eturauhassyövän, munasarjasyövän ja keuhkosyövän ehkäisyssä.
Liikunta vaikuttaa syöpäriskiin monen eri vaikutusmekanismin välityksellä. Säännöllinen liikunta auttaa painonhallinnassa ja vaikuttaa syöpäriskiin säätelemällä hormonaalisia tasoja sekä insuliinin ja insuliinin kaltaisen kasvutekijän tasoa. Lisäksi liikunta vaikuttaa tulehduksiin ja immuniteettiin.
Syövän riskiä voi vähentää niin kohtuullisella kunto- tai hyötyliikunnalla kuin reippaalla liikunnalla. Hyötyliikuntaa kertyy helposti ja huomaamatta. Pienelläkin liikunnan lisäyksellä on mahdollista saavuttaa terveyshyötyjä ja kun kunto kohenee, liikuntaa voi asteittain lisätä.
Useimmissa suosituksissa kohtuullisen tai reippaan liikunnan suositus on vähintään 30 minuuttia. Mielellään tulisi kuitenkin liikkua 60 minuuttia päivittäin tai vähintään viisi kertaa viikossa.
Lähde:
Aamulehden verkkosivut 19.9.2012. http://www.aamulehti.fi/Terveys/1194767993382/artikkeli/vinkki%20naiselle%20liikunta%20ehkaisee%20rintasyopaa%20ja%20kohtusyopaa.html
En enää jaksa uskoa noihin syyllistäviin lääketieteen katsauksiin. Minusta ne kaatavat vastuun yksilölle ja juuri kuten sanoit, monet muutkin asiat vaikuttavat rintasyövän syntyyn. Omatkin neljä lasta on tehty nuorena, on imetetty yli suositustenkin, liikuttu minkä työn ja lasten perässä juoksemiselta on ehtinyt. Tupakoinnin lopetim melkein kymmenen vuotta sitten. Ja alkoholia on käytetty tavanomaiseen tapaan - joskus on juhlittu, joskus oltu ilman pitkiäkin jaksoja.
VastaaPoistaRintasyövän saaneihin on alettu kohdista terveysterrorismia, onhan kyseessä kallis sairaus. Katson peiliin ja sanon rehellisesti itselleni: Kuka tahansa muukin olisi voinut saada tämän, mutta se osui tällä kertaa minun kohdalleni. Hyvä niin, sillä olen tarpeeksi vahva sen käymään läpi. Voimia ja rohkeutta sinulle!
Mua haittaa myös kovasti kaikki syyllistäminen, oli se tahallista tai tahatonta. Oma järki kun kovasti väittää, ettei tätä tautia voi sen enempää estää kuin hankkiakaan omalla toiminnallaan tai toimimattomuudellaan. Se vaan tulee, tai sitten se ei tule.
VastaaPoistaTaudin kohdatessa tauti kohdatan ja hoidetaan, toivotaan parasta ja pelätään pahinta. Kauhean paljon muuhun en ainakaan itse ole kummallakaan kerralla pystynyt.