tiistai 15. huhtikuuta 2014

Lääkitys kohdallaan?

Enpä olisi muutama vuosi sitten arvannut, että voisin kaivata dosettia elämäni helpottamiseksi. Onko mikään ihmekään, kun tätä arsenaalia katsoo? Kaikkia olen tarvinnut viimeisen viikon aikana, Innohep onneksi loppui jo. Tänä aamuna tuli dosetti ihan oikeasti mieleen, kun en ollut ihan varma, olinko eilen illalla muistanut ottaa Marevanit vaiko en. Todennäköisesti olin, sillä pidän aina kaikki käytössä olevat lääkkeeni samassa paikassa, ja muistan, että muistin ottaa kaikki muut iltalääkkeet.
Marevan (pieni muovipurkki kalkin ja Panadolin välissä) on nyt alkanut tepsiä, ja INR on komeasti hoitotasolla (2,0-3,0): eilinen arvoni oli jo 2,7. Huomenna taas labraan tarkistuttamaan. Tepsimisen huomaa myös siitä, että labrassa käydessä saa painaa pistoskohtaa paljon pitempään kuin ennen, että saa suonen pysymään kiinni. Viime viikolla en tätä vielä älynnyt, ja tuloksena oli verinen villatakin hiha. Valkoisen villatakin sai onneksi pestyä puhtaaksi.

Lääkkeistä suurin osa liittyy rintasyövän uusimisen ennalta ehkäisyyn: alimmaisena olevan Procren-piikin pistin juuri äsken. Piikki on kuukausittainen rutiini, pistän sen vatsaan (tänään "jenkkakahvaan") aina kuun 15. päivä. Procren lopettaa munasarjojen estrogeenituotannon kokonaan, se on nk. LHRH-analogi. Samaa tuotetta käyttävät myös eturauhassyöpäpotilaat, eli se on tavallaan unisex-lääke. Letrotsoli on aromataasinestäjä, jonka käyttäjän pitää olla postmenopausaalinen, munasarjoissa ei siis saa olla enää mitään elämää. Letrotsoli lopettaa kaikkialla muualla elimistössä (mm. rasvakudoksessa) tapahtuvan estrogeenin tuotannon estämällä estrogeenin syntyyn tarvittavan aromataasireaktion. Venlaflaksiini auttaa hirmuhikoiluihin, joita kaksi edellä mainittua aiheuttavat.

Muut purnukat ovat tavallisempia: Pandolia otan nyt Marevanin aikana kipuun ja kuumeeseen, ibuprofeiinia, asperiinia, disperiiniä yms. ei saa käyttää. Pieni lasipurkki etualalla on Thyroxin, jota popsii kilpirauhasen vajaatoimintaan aika moni muukin suomalainen. Minulla on nyt ollut kaikkein pienin päiväannos, 25 mikrogrammaa. Saa nähdä, nostetaanko sitä, kun saan ensi viikolla työterveyslääkärillä kuulla uudet kilpirauhasarvoni. Eilen otettiin nekin, eri labrassa ja eri kädestä kuin INR. Työterveydessä kontrolloidaan taas myös kolesteroliarvoja, joita ovat nostaneet sekä estrogeeninpoistolääkkeet että kilpirauhasen vajaatoiminta. Kaikki vaikuttaa kaikkeen.

Keuhkoveritulpan syntymiseen ja sen myötä tulleeseen Marevanin ja Innohepin tarpeeseeni saattavat osaltaan vaikuttaa aikaisemmin syömäni ja tiputettuna saamani syöpälääkkeet. Kaikki todellakin vaikuttaa kaikkeen. Mielenkiintoisia ja asiapitoisia juttuja keuhkoveritulpan syistä ja hoidosta: http://seura.fi/puheenaihe/10-kysymysta-keuhkoveritulpasta/, http://www.mehilainen.fi/miten-toimia-kun-veritulppa-yll%C3%A4tt%C3%A4%C3%A4, http://www.kaypahoito.fi/web/kh/suositukset/naytaartikkeli/tunnus/hoi50022?hakusana=keuhkoveritulppa ja http://www.kaypahoito.fi/web/kh/suositukset/naytaartikkeli/tunnus/khp00046?hakusana=keuhkoveritulppa.

Mieluummin popsisin ihan jotain muuta kuin näitä kaikkia, mutta näillä mennään toistaiseksi.

6 kommenttia:

 1. Mulla on jo pitkään ollut dosentti, piti jo laajentaa sellaiseen missä on aamu-ja iltalokero. Dosentti ei ole häpeä! ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei todellakaan, vaan helpottaisi elämää. Lapset jo melkein ostivat mulle sellaisen synttärilahjaksi. :-) Mulla ei ole aiemmin ollut ihan näin monia muistettavia, olen pärjännyt ilman. Nyt en ole enää ollenkaan varma... :-)

   Poista
  2. Marevanissa on vaan se hankaluus, että annos muuttuu koko ajan, vielä ainakin. Eli ei voi laittaa valmiiksi dosettiin, tai menee väärin. :-(

   Poista
 2. Kiitos,tuli hyvälle tuulelle Abelheidin ilmeisesti tahattomasti kirjoitusvirheestä ja tilannehuumorista. Dosentti on väikkärin tehnyt erikoislääkäri yliopistomaailmassa.(väitellyt vaikka niistä pillereistä).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä en edes huomannut mitään, luin ihan dosetiksi. :-) Dosenttia eivät olisi teinit mulle tainneet saada hankittua, valedosenttiakaan...

   Poista
 3. Atrovent-suihke puuttui vielä kuvasta... Ja flunssalääkkeet, eilen alkoi kuumeilu, kurkkukipu ja kova nuha. Yöllä piti käydä etsimässä yskänlääkekin. :-(

  VastaaPoista