tiistai 1. huhtikuuta 2014

Taysissa taas...

... mutta onneksi vain pikaisella haavapolikeikalla! Tsekkaus oli tarpeen jo sairaalassa "mustaksi" menneen napani vuoksi. Uuden navan kauneudesta en menisi sanomaan vielä yhtään mitään, ehkä nuo mustat kököt ovat kuitenkin vain rupia ja lähtevät irti ajan kanssa, kun napaa hoidetaan hyvin, suihkutellaan ja pidetään muuten kuivana. Hoidoksi sain kirkaanvihreää sideharsomaista Sorbact-nauhaa, josta leikataan pieni pätkä napaan aina suihkun ja kuivaamisen jälkeen; nauha imee bakteereita ja tehostaa siten paranemista. Löysipä tarkkasilmäinen hoitaja napani pohjalta vielä yhden tikkauslangankin, joka poistettiin samalla.

Sain paikalla piipahtaneen plastiikkakirurgin vilkaisemaan muitakin haavojani, jotka näyttivät kuulemma oikein hyviltä, kuten uusi rintakin, sen mitä nyt haavateippien alta pystyi arvioimaan. Leikkauksessa pari viikkoa sitten laitetut teipit ovat edelleen niin hyväkuntoiset, ettei niitä tarvitse vaihtaa vielä, vaan vasta sitten, kun ne alkavat repsottaa. Haavoista tulee kuulemma kauniimmat, kun ei revi ja vaihtele teippejä turhaan. Sopii minulle.

Nyt on alavatsa todella kireä, vaikkakaan ei enää hankalan kireä, vaan ihan vaan sopivan napakka. Kenties vielä jonain kauniina päivänä saan vatsalihaksetkin taas todella pitkästä aikaa näkyviin. :-) Nythän ei pinnallisia vatsalihaksia ole vielä lupa reenatakaan hetkeen, syviä on jo lupa jännittää. Kesäksi kuntoon -tavoite on ehkä hieman ylioptimistinen, onneksi ei tarvitse ihan nollasta lähteä liikkeelle, vaan lihakset ovat kyllä jo jossain - plastiikkakirurgikin mainitsi, että lihakset ovat hyvät. Vatsalihasprojektiin löytyy hyviä ideoita netistäkin, vaikkei jumppaan ihan heti vielä pääsekään (mm. http://ellit.fi/liikunta-ja-terveys/ravinto-ja-laihdutus/vatsalihakset-esiin-dieetti-polta-ylimaarainen-rasva).
Motivaatiokuva täältä
Marevanin hoitotasolle (INR = 2-3) kiipeäminen tuntuu kestävän, vaikka isojen Innohep-piikkien pitäisikin nopeuttaa sitä. Eilisen labrakäyntini tulos oli 1,3. Menen taas huomenna uudestaan tsekkauttamaan INR:n samalla, kun menen käymään omalääkärillä Marevan-asioissa. Labrakontrollit ovat nyt aluksi tosi tiheät, ennen kuin sopiva hoitoannos ja -taso löytyvät. Toivottavasti se tapahtuisi pian, sillä jouduin tänään metsästämään jo toisen Innohep-piikkilaatikon (a´ 6 piikkiä) apteekista. Näitä isoja (14000 IU) piikkejä eivät pienet apteekit pidä varastossa, ne olisi pitänyt tilauttaa etukäteen. Onneksi isossa kaupungissa on myösi isoja apteekkeja, joista saa isoja Innohepejä. Autoilin kotiin Koskikeskuksen kautta, laskin selviäväni siellä vähimmillä askelilla. Kallista ainetta (Kela-korvauksen jälkeenkin melkein 10 euroa/piikki, ja joka ilta pitää pistää), mutta onneksi löytyi.

Kiirettä pitää näin sairauslomalla, kun melkein joka päivälle on tiedossa joku hoitoon liittyvä käynti. Ensi viikolle sain jo uuden haavapoliajankin valmiiksi, mikä tuntuu jotenkin ihanan turvalliselta: säännölliset tsekkaukset ovat rasittavuudestaan huolimatta ihan parhautta. Jopa syöpäkontrollit, johon myös odottelen aikaa vielä ennen kesää.

Kävin tänään Tays-keikkani yhteydessä myös työpaikalla, joka on sopivasti sairaalan vieressä; ajoin pysäköintimaksuissa säästääkseni työpaikan parkkikselle. Oli ihanaa olla ulkona ja päästä vähän kävelemään, vaikka lyhytkin matka; kotona en ole vielä omaa pihaa ja postilaatikkoa kauemmas kylmässä viimassa uskaltautunut. Kiva oli myös nähdä työkavereita, käydä syömässä, jakaa töitä sijaiselle ja leimata kulunvalvontaan uudeksi töihinpaluupäiväksi 12.5. Se tuntuu nyt todella kaukaiselta, mutta aika menee todennäköisesti tosi nopeasti, ainakin nämä kaksi ensimmäistä sairauslomaviikkoa ovat kaikesta huolimatta menneet ihan siivillä.

Kevät edistyy pikku hiljaa, oma paraneminen samoin. Välillä tulee lunta tupaan ja sitten paistaa taas.
Toinenkin motivaatikuva vielä samasta paikasta.

PS. Sain tänään pyynnöstä haavapolin hoitajalta printin tuoreimmista labratuloksistani. Samassa printissä oli lopussa myös leikkauksesta patologin tutkittavaksi lähetetyn ablaatioarven tulos, joka oli oikein hyvä: "Maligniin viittaavaa ei tule esiin." Arpi oli siis syöpävapaa. :-)

4 kommenttia:

 1. Hei! Tehtiinkö sinulle uusi napa? Kuulostaa ihan vastasyntyneen navan hoidolta, sikäli kun siitä jotain muistan :)

  Hieno juttu, että arpi oli puhdas! Toipumisesi näyttää edistyvän hyvin, ja jatkuvat seurantakäynnit lisäävät varmasti turvallisuuden tunnetta. Itselläni on viikon päästä viimeinen onkologikäynti tällä erää kun säteetkin loppuvat. Voi tulla vähän tyhjän päällä olo. Toisaalta kilpirauhasta aletaan sitten tutkia ja leikata ja pian sen jälkeen tuleekin jo vuosikontrolli syövän osalta. Kiirettä pitää...

  Lääkemaksukatto on mielestäni kyllä turhan korkea, ainakin jos sitä vertaa matkakustannusten kattoon. Tai sairaalamaksujen. Rahaa jää vähän käyttöön kun tulotkin yleensä vähenevät.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Maat!

   Vatsakielekeleikkauksessa tuodaan tosiaan aina napa uudesta kohdasta (ylempää) "ulos", aiemman alta kun on otettu iso kieleke rinnan rakennusmateriaaliksi. Mun tapauksessani 15-vuotias (viimeisen raskauden aikana ilmestynyt) napatyrä aiheutti hieman lisähaastetta kirurgeulle, mutta nyt alkaa jo näyttää siltä, että hyvä siitä tulee. Parempi kuin entinen. :-) Sorbact-nauha on tehokasta, olen jo vaihtanut pariin kertaan uuden vihreän pätkän edellisen likaisen näköisen tilalle. Mulla on edelleen keuhkokuumeeseen määrätty antibioottikuurikin suojana (kuuri loppuu huomisaamuna), sekin on estänyt osaltaan haavatulehduksia.

   Onneksi syöpälääkkeet ovat suurimmaksi osin korvattavia, muuten kyllä lääkelaskut olisivat aikamoisia. Ja osa muista on tosi halpoja, Thyroxin ja Marevan esimerkiksi.

   Onko sinulla kilpirauhasen liikatoimintaa?

   Voimia töihin ja tsemppiä tulevaan kontrollijännitykseen!

   Poista
 2. Hienoa, että rinnankorjauksen yhteydessä tehdään noin hyvää työtä eikä jätetä torsoksi muualtakaan.

  Verikokeiden perusteella kilpirauhaseni on ok. Ultran ja ohutneulanäytteiden mukaan siellä on sekä struumakyhmyjä että ainakin yksi epämääräisempi kyhmy (lk 3). Sen vuoksi ainakin toinen puolisko joudutaan leikkaamaan pois. On mahdollista, että jo toisen puolikkaan poisto aiheuttaa Thyroxin-lääkityksen tarpeen.

  Voimia sinullekin toipumiseen, peilikuvan näkeminen auttaa varmasti tällä tiellä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei tosiaan jätetä torsoksi, navan siirto on ihan rutiinijuttu alavatsakielekeleiikauksissa. Nänni tehdään ja tatuoidaan vielä sitten myöhemmin, mulla se on sitten vasta ajankohtaista, kun Marevan-hoito on ohi.

   Onnea kilpirauhasprojektiisi. Thyroxin on onneksi helppo "lääke", jos sitä joudut käyttämään. :-)

   Poista